Statele Unite anunță o producție la capacitate maximă pentru programul F-35 Lightning II

S.I. Catalin |
Data publicării:
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force

Statele Unite au anunțat că programul pentru avioanele F-35 Lightning II a intrat oficial în producție la capacitate maximă. Această etapă importantă a fost confirmată la 12 martie 2024, când Dr. William A. LaPlante, subsecretar american al apărării pentru achiziții, a aprobat ''Acquisition Decision Memorandum''. Această aprobare a venit în urma unei analize amănunțite efectuate de către Defense Acquisition Board (DAB), subliniind pregătirea programului pentru o producție extinsă.

Pentagonul a aprobat în mod oficial producția la capacitate maximă a avionului de luptă F-35, la ani după ce constructorul de avioane a început să livreze avioanele. 

În mod obișnuit, atingerea producției la capacitate maximă reprezintă o etapă importantă pentru sistemele de armament ale Pentagonului. Dar pentru programul F-35, este mai degrabă un aspect tehnic: Lockheed Martin a construit F-35 la capacitate maximă - 156 de avioane pe an - și a livrat aproape o mie de avioane clienților.

"Aceasta este o realizare majoră pentru programul F-35. Această decizie - susținută de colegii mei din departament - evidențiază serviciilor, partenerilor programului de cooperare F-35 și clienților programului Foreign Military Sales că F-35 este stabil și agil și că toate cerințele statutare și de reglementare au fost abordate în mod corespunzător. Programul F-35 este principalul sistem care stimulează interoperabilitatea cu aliații și partenerii noștri, contribuind în același timp la componenta de descurajare integrată a Strategiei noastre naționale de apărare", a declarat Bill LaPlante, subsecretarul apărării pentru achiziții, într-un comunicat al Pentagonului.

LaPlante a aprobat marți această etapă, după ce s-a întâlnit cu Consiliul de achiziții al apărării, potrivit comunicatului. Cunoscut pentru versatilitatea și capacitățile sale avansate, F-35 a fost analizat cu atenție pentru a se asigura că îndeplinește standardele stricte de operare, fiabilitate și suport. Avansarea programului la etapa de referință C / Full Rate Production (MSC/FRP) (MSC/FRP) demonstrează succesul înregistrat de acesta în îndeplinirea acestor criterii.

Aceasta include teste operaționale și de tragere reală reușite, respectarea cerințelor statutare și de reglementare și dezvoltarea unei strategii durabile de producție.

Dr. LaPlante a salutat această evoluție ca pe o "realizare majoră", subliniind rolul F-35 în îmbunătățirea interoperabilității între aliații SUA și contribuția la strategia națională de apărare. Potrivit lui LaPlante, programul F-35 este acum bine poziționat pentru a satisface mai eficient viitoarele cerințe ale armatei americane, ale partenerilor săi și ale clienților ''Foreign Military Sales'', cum ar fi Belgia.

F-35 Lightning II, dezvoltat de Lockheed Martin, este un avion de luptă multirol de generația a cincea, conceput pentru a răspunde cerințelor moderne ale armatei SUA și ale aliaților săi. Derivat din prototipul X-35, este unul dintre cele mai scumpe și mai avansate programe de armament din punct de vedere tehnologic, cu o investiție inițială de 406,5 miliarde de dolari în 2016 și un cost total estimat de peste un trilion de dolari.

Programul F-35 constă în trei variante principale adaptate la nevoile specifice ale diferitelor ramuri ale armatei americane. F-35A, proiectat pentru Forțele Aeriene ale SUA, a fost introdus în serviciu în 2015, urmat de F-35B pentru Corpul Pușcașilor Marini în 2016 și de F-35C pentru Forțele Navale în 2019. Deși aceste avioane au caracteristici comune de proiectare, ele se disting prin capacitățile și configurațiile lor unice, în special în ceea ce privește decolarea și aterizarea, pentru a se conforma standardelor de aterizare pe portavioane sau baze militare.

Între timp, Pentagonul continuă să refuze livrarea de noi F-35 până când Lockheed Martin nu termină testarea tehnologiei pentru ultima actualizare a avionului, numită Technology Refresh-3. Lockheed a anunțat recent o altă întârziere pentru noul pachet tehnologic în ultima sa teleconferință privind câștigurile, iar acum preconizează că TR-3 va fi gata în al treilea trimestru din 2024. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel