Statele Unite anunţă că toate tancurile promise Ucrainei au fost deja livrate: Abrams este un vehicul blindat foarte bun, dar nu este un ''glonț magic''

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Un militar al armatei SUA ajustează ținta unui tanc M1A2 Abrams SEPv2. Sursa Foto: U.S. Army National Training Center.
Un militar al armatei SUA ajustează ținta unui tanc M1A2 Abrams SEPv2. Sursa Foto: U.S. Army National Training Center.

Statele Unite au transferat deja Ucrainei cele 31 de tancuri M1A1 Abrams promise, împreună cu piese de schimb și muniție, a declarat colonelul Martin O'Donnell, un purtător de cuvânt al Comandamentului Armatei SUA pentru Europa și Africa, într-un comentariu pentru Vocea Americii.

Potrivit lui O'Donnell, toți militarii ucraineni care s-au antrenat pe tancurile Abrams, alaturi de instrctori americani  americane în Germania s-au întors, de asemenea, în Ucraina.

,,Ne-am îndeplinit partea noastră din acord. De acum încolo, depinde de ei (Ucraina - n.r.) să stabilească când și unde vor folosi aceste forțe și mijloace", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane pentru Vocea Americii (VOA).



El nu a precizat când anume au ajuns în Ucraina ultimele tancuri Abrams promise, dar a indicat că ar trebui să treacă ceva timp ca acestea să fie folosite pe câmpul de luptă, pentru ca forțele ucrainene să se asigure că toate elementele de sprijin necesare sunt la locul lor și să stabileasca cum să folosească cel mai bine tancurile.

 

Tancul Abrams este un vehicul blindat foarte bun, dar nu este un ''glonț magic''



,,Cred că Ucraina va decide cu privire la când și unde să folosească tancurile. Tancul Abrams este un vehicul blindat al naibii de bun, dar nu este un glonț magic. Până la urmă, ceea ce contează cel mai mult este determinarea Ucrainei de a rezista", a declarat O'Donnell.



Primele dintre cele 31 de tancuri Abrams de fabricație americană au fost livrate Ucrainei la sfârșitul lunii trecute, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Livrarea a venit mai repede decât estimările inițiale și la timp pentru o potențială utilizare în ultimele săptămâni ale contraofensivei Kievului împotriva forțelor rusești înainte de instalarea iernii.

,,Abrams sunt deja în Ucraina și se pregătesc să ne întărească brigăzile", a scris Zelenski pe Telegram la 25 septembrie.

M1 Abrams se va număra printre celelalte tancuri occidentale aflate acum in arsenalul Ucrainei, pe care aceasta le poate folosi pentru a avansa și, eventual, pentru a elibera teritoriul ocupat de Rusia în regiunile din est și sud.

Angajamentul SUA de a dona tancuri Abrams la începutul acestui an a venit alături de un angajament din partea națiunilor europene de a livra tancuri Leopard 2 de fabricație germană, pe care Berlinul nu a fost dispus să le aprobe fără un angajament similar din partea Statelor Unite.

Regatul Unit a fost prima țară care a fost de acord să trimită tancuri occidentale în Ucraina, promițând tancurile Challenger 2 în luna ianuarie a acestui an, care au fost deja utilizate pe front.

Maiorul britanic Nick Bridges a declarat pentru VOA, la scurt timp după anunțul Regatului Unit, că tancurile Challenger 2 pot "să incasa mai multe lovituri și să rămână în luptă", chiar dacă sunt considerate mai lente decât tancurile Abrams și Leopard 2.

Forțele rusești au lovit un tanc Challenger 2 în Ucraina, luna trecută. O înregistrare video difuzată la momentul respectiv a arătat un tanc grav avariat, iar o sursă occidentală din domeniul apărării confirmând pentru agențiile de presă că tancul era într-adevăr un tanc Challenger 2 și că tot echipajul a supraviețuit atacului.

Ucraina a cerut sute de tancuri occidentale pentru ofensiva sa militară, dar până în prezent a primit câteva zeci.

Livrarea tancurilor Abrams către Ucraina are loc în contextul în care Statele Unite au oferit până la 200 de milioane de dolari ca parte a unui pachet de ajutor militar suplimentar, anunţat săptămâna trecută. Pentagonul a precizat că pachetul a inclus rachete pentru apărarea aeriană, cum ar fi rachetele AIM-9 Sidewinder, muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), rachete antitanc TOW și proiectile de 155 mm și 105 mm.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel