Statele baltice se declară pregătite să ofere asistență militară Ucrainei: NATO să ia măsuri suplimentare pentru a descuraja Rusia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Miniștrii apărării din Lituania, Letonia și Estonia, Arvydas Anušauskas, Artis Pabriks și Kalle Laanet, și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina, precizând că statele baltice sunt dispuse să ofere asistență, atât militară, cât și non-militară. 

De asemenea, miniştrii apărării din statele baltice au slocitat ca NATO să ia măsuri suplimentare pentru a descuraja Rusia, se precizează într-o declaraţie postată pe site-ul Ministerului lituanian al Apărării, în urma reuniunii șefilor apărării din cele trei țări în oraşul lituanian Kaunas.

"Statele baltice susțin cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei, inviolabilitatea frontierelor sale, precum și reformele în curs de desfășurare în sectorul de apărare. Dacă va fi necesar, statele baltice sunt pregătite să ofere Ucrainei un sprijin rapid, atât militar, cât și non-militar", a subliniat ministrul lituanian al apărării, potrivit The Baltic Times.

În timpul discuțiilor, miniștrii au acordat o deosebită atenție acțiunilor Rusiei și Belarusului, care destabilizează situația de securitate în Europa. 

Aceștia au ajuns la concluzia că acumularea de capacități militare rusești la granița cu Ucraina reprezintă o încercare deosebit de periculoasă a Rusiei de a limita suveranitatea Ucrainei și aspirațiile acesteia de aderare la NATO.

Miniștrii apărării din statele baltice au subliniat, de asemenea, la Kaunas, principalele direcții viitoare de cooperare. În special, a fost semnată o declarație comună, care a identificat planuri de acțiune comune în domeniul securității și apărării pentru anul 2022. 

Statele baltice vor continua să se concentreze pe dezvoltarea de capacități comune și pe coordonarea acțiunilor în formatele Uniunii Europene și NATO. 

În general, miniștrii au numit în unanimitate legăturile strânse cu aliații și prezența militară a acestora în regiune drept nucleul sistemului de securitate al statelor baltice.
 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel