Autorizarea bugetului apărării SUA: U.S. Air Force ar putea să renunţe la avioanele A-10 şi F-15, dar nu și la F-22

S.I. Catalin |
Data publicării:

Legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/NDAA) pentru 2024, dezvăluită la 7 decembrie, frânează putin planurile Forțelor Aeriene ale SUA de a retrage zeci de avioane de luptă F-15E, F-16 și F-22. Se așteaptă ca măsura să obțină aprobarea ambelor camere ale Congresului și să fie promulgată de președintele Joe Biden în câteva săptămâni. 

 

 

Congresul SUA va limita la 68 numărul de F-15E Strike Eagles la care USAF poate renunţa începând de acum și până în anul fiscal 2029 - mult mai puțin decât cele 119 aeronave pe care Forțele Aeriene ale SUA sperau să le trimită la cimitirul de avioane. Limita este un compromis, deoarece Senatul SUA ar fi blocat în totalitate decizie de renunţare la F-15 Strike Eagle până în anul fiscal 2029, potrivit Air and Space Forces.

Un draf al NDAA publicat recent ar permite Forțelor Aeriene ale SUA să retragă din serviciu unele avioane de luptă F-15 Eagle, A-10 Warthogs și alte aeronave mai vechi, dar blochează din nou încercarea de renunţare la 32 de avioane F-22 A Raptor mai vechi.

U.S. Air Force urmează să retragă din activitate vechile avioane de luptă F-15 Eagle și avioanele de atac A-10 Warthog, ca parte a unui proiect de lege privind politica de apărare. Anterior a fost aprobat planul U.S. Air Force de a renunţa la 42 de avioane A-10 și 57 de avioane F-15C/D în anul fiscal 2024, iar pentru anii viitori urmând să fie purtate alte negocieri.

Cu toate acestea, este de aşteptat că Congresul SUA să limiteze retragerea F-15E Strike Eagles la 68 de avioane din anul fiscal 2022 până în 2029, fiind mai puțin decât planul inițial al Forțelor Aeriene ale SUA. Retragerea A-10 face parte dintr-un plan mai amplu, U.S. Air Force neavând un înlocuitor dedicat pentru acestea.

De asemenea, Congresul SUA doreşte să cunoască mai mult de despre planurile U.S. Air Force în ceea ce priveşte derularea unui program militar de drone, dar și despre modul în care intenționează să creeze viitoarea platformă de luptă Next Generation Air Dominance, ca parte a celor 874,2 miliarde de dolari acordaţi în baza Naţional Defense Authorization Act (NDAA) pentru anul fiscal 2024.

Totodată, le este solictat Forțelor Aeriene ale SUA să raporteze costul total al tuturor modificărilor făcute la fiecare F-15E și F-16C/D la care intenţionează să renunţe, împreună cu durata de viață rămasă estimată pentru fiecare.  

Intenția Congresului pare a fi aceea de a interzice orice retrageri planificate de F-16 până în anul fiscal 2025, oferindu-le legislatorilor o a doua șansă de a bloca astfel de mișcări dacă nu le plac răspunsurile pe care Forțele Aeriene le oferă în primăvară.  

Forțele Aeriene ale SUA au propus retragerea a 42 de avioane A-10 și a 57 de avioane de luptă F-15C/D că parte a bugetului propus pentru anul fiscal 2024. Astfel, numărul total de A-10 ar scădea la 218, iar cel de F-15C/D la 92.

 

Congresul SUA se pregătește să oprească U.S. Air Force să renunţe la F-22

 

Conferința NDAA ar aproba cererea Forțelor Aeriene privind avioanele A-10, dar ar permite ca flota să nu scadă mai jos de atât. Forțele Aeriene și Congresul se ceartă de ani de zile pe tema A-10, oficiiali din cadrul U.S. Air Force spunând că acest tip de aeronavă nu ar fi eficient într-un viitor conflict. Până anul trecut, Congresul a blocat în mod continuu încercările U.S. Air Force de a renunţa la avioanele A-10.

De asemenea, Congresul se pregătește să oprească, pentru al doilea an la rând, efortul U.S. Air Force de a consemna definitiv la sol unele aeronave F-22 Block 20 despre care spune că nu sunt capabile să îndeplinească misiuni de luptă.

Aceste 32 avioane de F-22 sunt acum în mare parte utilizate ca avioane de antrenament, iar U.S. Air Force a spus că pregătirea lor pentru luptă ar fi costisitoare. În primăvara anului 2022, când U.S. Air Force a propus pentru prima dată retragerea a 33 dintre aceste F-22, oficialii militari americani au spus că ar costa 1,8 miliarde de dolari în opt ani pentru a le face capabile de luptă.

Cu toate acestea, Congresul SUA a blocat prima încercare de a retrage acele F-22 în baza NDAA pentru anul fiscal 23 și se pregătește să facă acest lucru din nou.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel