Sprijinul din Golf pentru Erdogan este mai mult decât ajutor economic - Eurasia Review

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

James M. Dorsey de la Institutul Orientului Mijlociu al Universității Naționale din Singapore a evidențiat sprijinul statelor din Golful Arab pentru președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, mai ales după recenta sa victorie la alegerile prezidențiale, subliniind că sprijinul saudit și emiratez, în special, a apărut la câteva zile după succesul electoral al liderului turc.

Dorsey a menționat, într-o analiză publicată de site-ul Eurasia Review, că Emiratele Arabe Unite au ratificat un acord comercial de 5 ani în valoare de 40 de miliarde de dolari cu Turcia la 3 zile după victoria lui Erdogan și că gigantul Compania saudită de petrol Aramco s-a întâlnit la Ankara cu 80 de contractori turci săptămâna aceasta pentru a discuta despre potențiale proiecte în valoare de 50 de miliarde de dolari.

El a adăugat că Aramco dorește să vadă cât mai mulți antreprenori turci în proiectele sale. Șeful Asociației Antreprenorilor din Turcia, Erdal Eren, a declarat: "Ei plănuiesc o rafinărie, conducte, clădiri de birouri și alte construcții de infrastructură cu o valoare a investiției de până la 50 de miliarde de dolari".

În ceea ce observatorii au considerat un mesaj către investitorii străini, în special pentru cei din țările din Golf care leagă tot mai mult ajutorul de politicile de reformă economică ale beneficiarilor, Erdogan l-a numit, sâmbătă, pe Mehmet Simsek, în funcția de nou ministru al Trezoreriei și Finanțelor.

Investitorii și analiștii străini au văzut în numirea lui Șimşek, un susținător al politicilor economice tradiționale, un semn că Erdoğan s-ar putea îndepărta de refuzul său neortodox de a crește ratele dobânzilor, politici care au dus la creșterea inflației și la exodul de bani străini.

Pe lângă stabilizarea economiei, Erdogan se confruntă cu provocări în finanțarea reconstrucției în zonele afectate de cutremur, precum și în nordul Siriei, ca parte a unui efort de a facilita întoarcerea refugiaților.

Dorsey subliniază că Turcia, care găzduiește 3,7 milioane de refugiați înregistrați, găzduiește cea mai mare comunitate siriană în exil, subliniind că sentimentul anti-imigranți și angajamentele de a returna refugiații au fost titluri importante în campaniile electorale din Turcia de luna trecută. Întoarcerea refugiaților face, de asemenea, parte din reangajarea statelor din Golf în normalizarea relațiilor cu regimul președintelui sirian Bashar al-Assad.

În mod ironic, sprijinul din Golf pentru Erdogan, în ciuda înclinațiilor sale islamiste, s-ar putea să nu fie determinat atât de economie cât de interes geopolitic, potrivit lui Dorsey.

Dorsey notează că atât Emiratele Arabe Unite, cât și Arabia Saudită au adoptat recent poziții care contrazic politicile Statelor Unite, garantul de securitate al regiunii și, prin urmare, fiecare îl poate vedea pe Erdogan ca un partener din ce în ce mai important, indiferent dacă mișcările statelor din Golf constituie o schimbare reală în politică sau doar o tactică de presiune pentru a convinge Statele Unite să fie mai atente la preocupările lor.

La fel ca cele două state din Golf, Erdogan a dus o politică externă independentă care implică relații strânse cu Rusia, în ciuda apartenenței Turciei la NATO, pe lângă o intervenție militară în Siria care afectează eforturile Golfului de a crea o breșă între Siria și Iran.

Potrivit unor informații recente, Emiratele Arabe Unite au declarat că se vor retrage din Forța de Securitate Maritimă Unificată, condusă de Statele Unite ale Americii (CMF). Condusă de un amiral american, CMF reunește 38 de țări, inclusiv Arabia Saudită, pentru a încerca să oprească atacurile iraniene asupra navelor comerciale, contrabanda cu arme și pirateria. Emiratele Arabe Unite și-au justificat retragerea ca parte a unei evaluări a "cooperării eficiente în materie de securitate" în Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și omologul său emirat, Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, nu s-au referit la retragerea Emiratelor Arabe Unite, într-o declarație comună vineri, după discuțiile de la Washington. Tahnoun a lăudat parteneriatul puternic de securitate și apărare al Statelor Unite cu Emiratele Arabe Unite, în timp ce Sullivan a afirmat angajamentul Statelor Unite de a descuraja amenințările împotriva Emiratelor Arabe Unite și a altor parteneri americani, lucrând în același timp diplomatic pentru a dezamorsa conflictele și a reduce tensiunile din regiune.

În același timp, diverse mass-media iraniene au relatat că China facilitează discuțiile dintre Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Oman și Iran pentru a înființa o forță navală comună pentru a spori securitatea maritimă în Golf.

Relatările nu au precizat dacă China va juca un rol activ în forță sau dacă participarea va fi limitată la țările din Orientul Mijlociu. Comandantul marinei iraniene, amiralul Shahram Irani, a discutat despre planurile unei forțe navale comune la televiziunea locală, dar nu a menționat intervenția chineză.

Într-un prim răspuns, purtătorul de cuvânt al Flotei a V-a a SUA, Tim Hawkins, a respins ideea unei marine care să includă Iranul, numind-o "sfidătoare", deoarece "Iranul este cauza numărul unu a instabilității regionale".

Cu toate acestea, o astfel de forță, dacă ar fi creată, ar putea arunca o lumină diferită asupra eforturilor emirateze și saudite de a-l întări pe Erdogan, potrivit lui Dorsey, subliniind că presupusa retragere a Emiratelor Arabe Unite din forțele navale comune din Golf, înființarea unei forțe alternative legate de China și sprijinul lui Erdogan ar indica disponibilitatea Golfului de a-și asuma o mai mare responsabilitate pentru securitatea regiunii.

Aceste evoluții indică, de asemenea, o schimbare calitativă a participării Chinei în Orientul Mijlociu după acordul pe care l-a intermediat între Arabia Saudită și Iran în martie, care a restabilit relațiile diplomatice dintre cele două țări.

El a adăugat că Turcia a lipsit în mod evident în discuțiile despre securitatea Golfului, în ciuda faptului că este o putere regională cu o armată consolidată, o industrie locală de apărare extinsă și ambiții regionale, menționând că Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită reprezintă 40% din exporturile turcești de arme.

Dorsey a menționat că Turcia a propus anterior stabilirea unei baze militare în Arabia Saudită în 2015, cu doi ani înainte ca Regatul și Emiratele Arabe Unite să înceapă un boicot diplomatic și economic de 3,5 ani asupra Qatarului, care a fost ridicat în 2021.

După impunerea blocadei asupra Qatarului, statele din Golf au cerut Qatarului să înceteze cooperarea militară cu Turcia și să închidă o bază militară turcească pe care Doha o permisese.

Dorsey concluzionează că este momentul oportun pentru ca Turcia să joace un rol mai important în regiunea Golfului, în lumina tendinței americane continue de a se separa de regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel