Sprijin militar pentru Ucraina | Suedia trimite 5.000 de lansatoare portabile antitanc AT-4

Cătălin Costea |
Data publicării:

Suedia, țară nealiniată la organizații sau alianțe internaționale militare, a anunțat că va face o excepție de la doctrina sa privind neutralitatea față de țările aflate în conflict activ și va trimite în Ucraina echipament militar, inclusiv 5.000 de lansatoare portabile antitanc Bofors AT-4.

„Concluzia mea este acum că securitatea noastră este cel mai bine deservită dacă sprijinim capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva Rusiei”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson.

Andersson a precizat că va trimite în Ucraina 5.000 de lansatoare portabile antitanc Pansarskott 86, armă individuală foarte cunoscută sub denumirea Bofors AT-4.

De asemenea, a fost luată decizia de a trimite trupelor ucrainene 135.000 de rații de hrană pentru luptători, 5.000 de căști și 5.000 de veste antiglonț. Este pentru prima dată când Suedia trimite arme într-o țară aflată în conflict armat de când Uniunea Sovietică a atacat Finlanda, în 1939, a adăugat Andersson.

 

Presa suedeză a informat că Ucraina a solicitat în mod special sistemul antitanc Robot-57, mai avansat.

 

„A fost solicitat un sistem de arme care să poată lovi împotriva tancurilor și vehiculelor blindate, iar acesta [n.r. Pansarskott 86] este un astfel de sistem”, a declarat ministrul Apărării Peter Hultqvist, întrebat despre decizie.

„În plus, acesta este un sistem ușor de operat, care nu necesită pregătire și poate fi gestionat de un singur soldat”, a adăugat Hultqvist, lăsând să se înțeleagă că a s-a răspuns solicitării ucrainene în privința categoriei de armament, dar nu și a tipului acestuia.

Suedia și-a abandonat oficial poziția de neutralitate la sfârșitul Războiului Rece, dar rămâne oficial „stat nealiniat” și în afara alianțelor militare. Țara nu este membră a NATO, deși a fost partener al alianței de la mijlocul anilor 1990.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel