Sprijin militar lărgit pentru Grecia. Senatul american analizează “Actul de parteneriat parlamentar și apărare SUA - Grecia”

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Atena, provocate de activitățile turcești de explorări marine în estul Mediteranei, Comitetul pentru Relații Externe al Senatului SUA a aprobat (22.06.2021) în unanimitate un proiect de lege care prevede acordarea de echipamente militare și ajutoare de instruire destinate Greciei.

Proiectul de lege aprobat marți și intitulat Actul de parteneriat parlamentar și apărare SUA-Grecia din 2021 a fost depus (9 iunie) de președintele comitetului, senatorul democrat Bob Menendez, și de reprezentantul republican, Marco Rubio. Dacă va trece de Senat, acesta va fi înaintat Adunării Camerei Reprezentanților, iar ulterior va fi trimis președintelui SUA Joe Biden pentru ratificare.

Proiectul permite noi transferuri de echipamente militare americane către Grecia, inclusiv livrarea urgentă a oricărui viitor avion F-35 și consolidează parteneriatul multilateral în creștere dintre Cipru, Grecia, Israel și Statele Unite.

 

Fără armament rusesc

 

Proiectul autorizează Programul de stimulare a recapitalizării (ERIP) pentru a ajuta Grecia să-și susțină tranziția în afara echipamentului militar fabricat de Rusia și prevede un milion de dolari anual pentru a sprijini educația și pregătirea militară în perioada 2022-2026.

Este urmărită acordarea de împrumuturi directe pentru achiziționarea de materiale și servicii de apărare, precum și pentru servicii de proiectare și construcție în conformitate cu dezvoltarea ulterioară a forței militare grecești.

Ca parte a procesului "1+3" lansat între aceste guverne în martie 2019 pentru a discuta domeniile potențialei cooperări, proiectul de lege prevedea crearea unui grup parlamentar între Cipru, Grecia, Israel și Statele Unite pentru a servi drept componentă legislativă a procesului.

Pe fondul disensiunilor dintre Ankara și Atena, Washingtonul a  dislocat sute de elicoptere de luptă și vehicule militare la baza navală greacă Alexandroupolis, la 20 km de granița cu Turcia. Mass-media turcă sugerează că Statele Unite ale Americii nu își masează forțele doar în Alexandroupolis, ci și pe insula Creta, pentru a controla estul Mediteranei.

Analistul turc Yugal Agar susține că progresul Americii în dezvoltarea cooperării militare cu Grecia are un caracter care poate fi înțeles ca o mișcare împotriva Turciei. "Ca urmare a activităților Turciei în estul Mediteranei și a unor decizii naționale ale Turciei care contravin intereselor SUA, accesul Greciei la sprijinul Washingtonului ar putea fi un lucru deranjant pentru Turcia".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel