Spionajul militar al Chinei e cu ochii pe noul B-21 Raider. Capacitățile noul bombardier de ultimă generație al SUA dau fiori Beijingului

Bombardierul nuclear B-21, aflat în dezvoltare de compania Northrop Grumman pentru US Air Force.
Bombardierul nuclear B-21, aflat în dezvoltare de compania Northrop Grumman pentru US Air Force.

Pe data de 2 decembrie 2022 va avea loc un eveniment cu adevărat istoric: SUA vor prezenta noul bombardier B-21 Raider, de generația a VI-a, dezvoltat de Northrop Grumman.

Evenimentul e cu adevărat istoric deoarece va fi pentru prima dată când Forțele Aeriene ale SUA prezintă un nou bombardier, de la debutul B-2 Spirit în noiembrie 1988. Plus că, B-21 Raider va fi primul avion de generaţia a VI-a care urmează să fie produs în serie.

B-21 este un bombardier cu rază lungă de acțiune, cu caracteristici stealth avansate, care va fi proiectat pentru a distruge ținte importante aflate la mare distanţă. Acesta va înlocui treptat bombardierele B-1 și B-2, devenind coloana vertebrală a flotei de bombardiere a U.S. Air Force.

 

China e și ea cu ochii pe B-21 Raider, noul bombardier de generația a VI-a a SUA

 

Experții militari de la Beijing admit că dezvoltarea unui bombardier de generația a VI-a va fi o reală provocare pentru industria de apărare chineză. Nu doar pentru dezvoltarea capabilităților anti-aeriene de contracarare a B-21 Raider, dar și în programul chinez Xian H-20, în care Beijingul dezvoltă un bombardier de aceeași generație cu B-21.

Publicația chineză Global Times, aflată sub controlul regimului chinez, a publicat un material despre viitorul B-21 Raider american.

Unul dintre experții citați de publicația chineză atrage atenția asupra capacităților pe care SUA le vor dobândi după intrarea în serviciu a bombardierelor B-21 Raider, care vor zbura împreună cu bombardiere strategice B-52, care au fost modernizate și care, în pofida vârstei, se vor mai afla câteva decenii în serviciul de luptă american.

B-52 modernizate și noile B-21 de generația a VI-a vor reprezenta un duo de bombardiere strategice nucleare care reprezintă o provocare majoră pentru China.

Zhang Xuefeng, expert militar chinez, se așteaptă ca pe bătrânele B-52 să fie integrate rachete hipersonice AGM-183, aflate în dezvoltare, pentru ca acesta să poată efectua lansări din afara liniilor de apărare inamice, în timp ce se așteaptă ca pe B-21 Raider să fie integrate bombe JDAM, care nu sunt atât de scumpe și limitate ca proces de producție precum armele hipersonice, dar B-21 Raider va avea capacități de a depăși apărarea anti-aeriană a inamicului. 

Experții chinezi precizează că din această perspectivă China ar trebui să-și dezvolte capacități de detectare și interceptare pentru a răspunde bombardierelor B-21 Raider.

CITEȘTE ȘI: Moment istoric în industria aeronautică (Video) | U.S. Air Force a făcut anunţul mult aşteptat: Prezentarea oficială a primului bombardier stealth B-21 Raider va avea loc pe 2 Decembrie

 

Spionajul militar al Chinei, cu ochii pe B-21 Raider, noul bombardier de generația a VI-a a SUA

 

1. -imagine fara descriere- (b-21-raider_67923600.jpg)

B-21 Raider, imagine concept, foto: U.S. Air Force

Un alt expert chinez în aviație militară, Fu Qianshao, e de părere că „China poate învăța din dezvoltarea bombardierului strategic american B-21 Raider”. 

Fu a mai adăugat că viitoarele bombardiere chineze H-20 ce urmează să fie dezvoltate nu vor fi inferioare B-21 și chiar vor depăși B-21 la unele aspecte.

Nu este clar la ce se referă experții chinezi când precizează că Beijingul „trebuie să învețe din dezvoltarea americanilor”.

Cert e că experții americani au atras atenția în mai multe rânduri asupra faptului că la nivel de spionaj militar China e extrem de prezentă. 

De precizat și că în 2019, John Bolton, pe atunci consilier în probleme de securitate a fostului președinte Donald Trump, a acuzat China că a furat planurile avionul de vânătoare F-35 Lighting II, făcând aluzie la dezvoltarea J-31 chinez.

CITEȘTE ȘI: Obiectivul spionajului militar chinez e software-ul F-35. Expert american: În caz de război chinezii ar dori să țină la sol avioanele F-35 ale SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel