Spionaj rus la sediul NATO. Moscova anunță că decizia de a expulza diplomați ruși subminează aproape complet dialogul dintre Rusia și NATO

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: NATO
Sursă foto: NATO

Decizia NATO de a expulza opt diplomaţi ruşi de la misiunea Rusiei la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles pentru presupuse activităţi de spionaj subminează orice şansă de normalizare a relaţiilor cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat joi Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează EFE.

"Aceste acţiuni nu ne permit să ne facem iluzii cu privire la posibilitatea normalizării relaţiilor şi reluarea dialogului cu NATO. Mai degrabă îl subminează aproape complet", a declarat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică.

În opinia sa, declaraţiile Alianţei Nord-Atlantice cu privire la Rusia sunt "contradictorii", deoarece pe de o parte se vorbeşte despre dorinţa de normalizare a relaţiilor, iar, pe de altă parte, se întreprind acţiuni care împiedică progresul în această direcţie.

Rusia a avertizat miercuri seara ca va răspunde la gestul NATO, conform agenţiilor de presă ruse. Surse aliate au precizat pentru EFE că cei opt diplomaţi ruşi erau de fapt "angajaţi ai serviciilor de informaţii ruse care nu-şi declaraseră calitatea lor" reală.

În plus, Alianţa Nord-Atlantică a decis să reducă la zece numărul total de diplomaţi pe care Rusia îi poate acredita pe lângă sediul său din Bruxelles.

"Chiar ieri liderii NATO au evocat importanţa unei detensionări în relaţiile cu Rusia şi au pledat pentru reluarea dialogului în cadrul Consiliului Rusia-NATO, precum şi trimiterea unui ambasador rus la Bruxelles", a reacţionat ministrul rus adjunct de externe Aleksandr Gruşko.

"Dacă înainte cineva credea în sinceritatea acestor afirmaţii, astăzi nimeni nu o va face", a spus Gruşko, fost ambasador al Rusiei la NATO, citat de ziarul Kommersant.

 

În 2018, NATO a expulzat şapte diplomaţi ruşi ca represalii la otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal



În 2018, NATO a expulzat şapte diplomaţi ruşi ca represalii la otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal, împreună cu fiica sa, la Salisbury (în sudul Angliei), atribuită de Londra serviciilor de informaţii ruse.

În acelaşi timp, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat joi că expulzarea celor opt diplomaţi ai misiunii ruse nu are vreo legătură cu vreun eveniment anume, dar Alianţa trebuie să manifeste vigilenţă faţă de activitatea rusă "malignă", potrivit Reuters.

Într-o conferinţă de presă susţinută la o zi după anunţul expulzării, Stoltenberg a specificat că este vorba de "opt ofiţeri ruşi de informaţii nedeclaraţi".

"Această decizie nu este legată de niciun eveniment anume, dar vedem de ceva timp o intensificare a activităţii maligne ruseşti şi, prin urmare, trebuie să fim vigilenţi", a spus el, adăugând că activităţile celor opt nu erau în conformitate cu acreditările lor.

 

Stoltenberg: China, din ce în ce mai "asertivă" şi Rusia tot mai "agresivă"



Totodată, secretarul general al NATO a avertizat joi în legătură cu "implicaţiile" pe care le au asupra securităţii blocului nord-atlantic o Chină din ce în ce mai "asertivă" şi o Rusie tot mai "agresivă", conform EFE.

"Ne confruntăm cu o competiţie strategică în creştere, cu un autoritarism care avansează şi cu o instabilitate generalizată, alimentate de un comportament rusesc tot mai agresiv şi de o Chină din ce în ce mai asertivă", a declarat Stoltenberg în deschiderea unei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic, organismul de conducere suprem al Alianţei.

Potrivit politicianului norvegian, "aceste tendinţe au implicaţii importante pentru securitatea noastră, democraţiile şi modul nostru de viaţă". "Şi ele pot fi abordate cu succes numai dacă acţionăm împreună", a adăugat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel