Spania va furniza 400 de bombe ghidate prin laser către Arabia Saudită

S.I. Catalin / 13 sep 2018 / 22:59

Madridul anunţase săptămâna trecută că va bloca controversatul contract de livrare a rachetelor, semnat în 2015, pe fondul tensiunilor şi războiului dintre Arabia Saudită şi Yemen. Grupurile şi organizaţiile pentru drepturile omului critică vehement orice vânzare de arme către Arabia Saudită și aliații săi.

Ignorând criticile din partea grupurilor umanitare, guvernul spaniol a decis joi să continue vânzarea a 400 de bombe ghidate prin laser către Arabia Saudită, potrvit Deutsche Welle.

,,În cele din urmă, s-a luat decizia de a livra aceste bombe pentru a onora un contract din 2015'', a declarat ministrul de externe Josep Borrell pentru postul de radio Onda Cero din Spania, adăugând că contractul în valoare de 9,2 milioane de euro (10,7 milioane de dolari) a fost aprobat şi semnat de guvernul anterior.

Luna trecuta, Madridul a decis sa oprească furnizarea de arme dupa ce un avion al saudiţilor din a ucis cel putin 40 de copii.

ONU a numit Yemenul drept cea mai gravă criză umanitară din lume. După trei ani și jumătate de război, 22 de milioane de yemeniţi - sau trei sferturi din populație - au devenit dependenți de ajutoare umanitare.

Pe plan comercial, decizia de anulare punea în pericol un contract mult mai important: comanda a cinci corvete, pentru 1,8 miliarde de euro, care ar trebui construite de către compania publică spaniolă de şantiere navale Navantia, în Andaluzia, bastion socialist, transmite AFP. În ultimele zile, salariaţii au manifestat acolo de teama că îşi vor pierde locul de muncă în cazul în care comanda corvetelor nu ar fi finalizată.

Întrebat despre criticilor unor ONG-uri, care se tem ca aceste arme să nu fie folosite pentru a bombarda civili, Josep Borrell a răspuns că acest tip de bombă este o armă "de o precizie extraordinară, de mai puţin de un metru", care "nu produce daune colaterale".

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy