Spania trimite Ucrainei încă 20 de tancuri Leopard 2

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri Leopard 2 spaniole. Foto: Ministerul Apărării de la Madrid
Tancuri Leopard 2 spaniole. Foto: Ministerul Apărării de la Madrid

Cu cele 10 trimise în aprilie 2023, Spania devine, astfel, cel mai mare donator de tancuri Leopard-2 pentru armata ucraineană. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai industriei naționale de apărare, premierul spaniol Pedro Sánchez a impulsionat trimiterea de material militar către trupele ucrainene.

Cu această ocazie a devenit cunoscut și faptul că Spania va trimite Ucrainei 20 de tancuri Leopard-2A4. Potrivit publicațiilor spaniole, transferul va fi efectuat în două etape, primul lot de 10 tancuri urmând să fi trimis la sfârșitul lui iunie, iar celelalte în septembrie.

Tancurile care urmează să fie livrate Ucrainei aparțin Forțelor terestre spaniole și se află de peste 10 ani într-un depozit din regiunea Zaragoza. Înainte de a fi expediate, vor fi reoperaționalizate în cadrul unei fabrici din Sevilla.

La începutul anului 2023, Spania selectase 50 de tancuri disponibile pentru Ucraina, aflate în conservare la baza din Casetas, lângă Zaragoza. Astfel, după acest nou transfer care se va finaliza în septembrie, Spania va mai avea disponibil pentru Ucraina încă 20 de tancuri Leopard-2A4.

Potrivit informațiilor publice cunoscute, cei mai mari donatori de tancuri Leopard-2, după Spania, sunt  Germania cu 18 Leopard-2A6, Polonia cu 14 Leopard-2A4, precum și Țările de Jos și Danemarca care împreună au transferat tot 14 tancuri, a precizat publicația ucraineană Defense Express.

Pe lângă trimiterea de tancuri, Consiliul Interministerial spaniol pentru Comerț și Control al Materialelor și Tehnologiilor de Apărare cu Dublă Utilizare (JIMDDU) a acordat mediului privat 90 de autorizații pentru exportul altor arme în Ucraina.

Potrivit unei informări făcută marți de secretarul de stat pentru Comerț, Xiana Méndez, din martie 2022 până pe 29 februarie 2024, Madridul a efectuat exporturi de arme de stat către Ucraina pentru o sumă totală de 190 de milioane de euro.

Printre armele transferate, pe lângă tancuri, se numără transportoare blindate TOA (M113), sisteme de artilerie, rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană MIM-23 HAWK și Aspid, MANPADS Mistral, rachete antinavă Harpoon, 8 nave de patrulare rapidă, drone, echipamente de comunicații, muniție etc.

Forțele Terestre Spaniole sunt înzestrate cu 219 tancuri Leopard-E (2A6) și 108 Leopard-2A4. Dintre ultimele, 54 erau în rezervă și după trimiterea celor 20 în Ucraina, în rezervă vor rămâne 24 de tancuri Leopard-2A4.

Este de remarcat faptul că Spania după ce a trimis Ucrainei primele 10 tancuri în aprilie 2023, nu a mai inițiat timp de aproape un an niciun alt demers de a furniza Kievului alte tancuri, deși din ultimul trimestru al anului trecut situația pe front nu mai era deloc favorabilă Ucrainei.

În acest context, este posibil ca mai multe state donatoare să-și sincronizeze în această primăvară eforturile pentru un nou lot de sprijin cu tehnică blindată (tancuri și mașini de luptă infanterie/transportoare blindate) pentru o nouă contraofensivă ucraineană.

Totuși, contraofensiva de anul trecut a demonstrat că blindatele nu au reușit să depășească liniile de apărare rusești bazate pe câmpuri vaste de mine și arme ghidate antitanc. În plus, fără cantități de muniție considerabil mai mari decât se prevede în manualele tactice, din nou aceste blindate nu vor permite, probabil, desfășurarea unei contraofensive care să-și atingă cel puțin jumătate din scopurile urmărite.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel