Proiectul European Sky Shield Initative (ESSI) prinde contur: Slovenia achiziționează sisteme IRIS-T SLM

S.I. Catalin |
Data publicării:
Lansator IRIS-T SLM (medium range - rază de 40 km și altitudine maximă 20 km) / wikimedia,  Matti Blume
Lansator IRIS-T SLM (medium range - rază de 40 km și altitudine maximă 20 km) / wikimedia, Matti Blume

În cadrul European Sky Shield Initative (ESSI), compania Diehl Defence a semnat, la 25 ianuarie, un contract de achiziție privind achiziționarea sistemului de apărare aeriană cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM cu Biroului Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență din cadrul Bundeswehr – BAAINBw. Annette Lehnigk-Emden, președinta BAAINBw, a convenit cu Helmut Rauch, CEO al Diehl Defence, în numele și cu o împuternicire din partea Republicii Slovenia, asupra achiziționării sistemului de apărare aeriană. Comanda include o unitate de foc, formată din componentele radar, centrul de operațiuni tactice și patru lansatoare de rachete, precum și rachete ghidate IRIS-T SL și suport logistic.

Inițiativa European Sky Shield (ESSI) este un efort de colaborare între națiunile europene pentru a stabili un sistem integrat de apărare aeriană la sol, inclusiv capabilități antibalistice. Condusă de Germania, ESSI urmărește să creeze un sistem european robust de apărare antiaeriană și antirachetă prin achiziții comune și cooperare între țările participante. 

ESSI este un proiect care vizează stabilirea și consolidarea apărării antiaeriene integrate la nivel european, inițiat de Germania în august 2022. Obiectivele ESSI sunt de a îmbunătăți interoperabilitatea națiunilor cu NATO și de a crea sinergii prin achiziții comune. Până în prezent, 19 state europene și-au declarat intenția de a se alătura proiectului, inclusiv Austria și Elveția, pe lângă cele 17 țări NATO. Alte țări și-au exprimat interesul.

După Germania, Estonia și Letonia, Slovenia este cea de-a patra națiune din cadrul proiectului ESSI care a semnat un contract cu Diehl Defence privind sistemele IRIS-T SLM.

Prin această achiziție, Slovenia își consolidează apărarea aeriană a țării sale, iar pentru prima dată deține sisteme cu rază medie de acțiune. Se are în vedere achiziționarea de sisteme suplimentare. În cadrul gamei de produse Diehl Defence, IRIS-T SLM este conceput pentru contracararea amenințărilor reprezentate de avioane, elicoptere, rachete de croazieră și drone inamice aflate la o distanță de până la 40 km și la o altitudine de până la 20 km. O unitate de foc IRIS-T SLM este formată din componentele lansator de rachete, radar și centru de comandă si control tactic.

Sistemul se caracterizează prin mobilitatea tactică ridicată, prin modul de utilizare a lansatoarelor de rachete și prin angajarea de ținte multiple. Sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM convinge prin performanțele sale excelente obținute în utilizarea practică pe teritoriul Ucrainei. Potrivit Kievului, sistemul a atins o rată de lovire foarte mare chiar și în timpul atacurilor în valuri, având mai mult de 12 ținte interceptate. În plus, IRIS-T SLM reprezintă nucleul noului "Sistem de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune" (NNbS) și este completat cu capabilități cu rază scurtă de acțiune în cadrul NNbS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel