Slovacia și-a dat acordul privind transferul în Ucraina al sistemelor de rachete antiaeriene S-300 

Ionel Copcea |
Data publicării:

Postul american de televiziune CNN a informat, pe 17.03.2022, că autoritățile de la Bratislava și-au dat acordul privind transferul în Ucraina al sistemelor de rachete antiaeriene de tip S-300 de producție sovietică aflate în dotarea armatei slovace.

Însă, după cum a anunțat canalul american de televiziune, această problemă nu este încă rezolvată în mod definitiv. Reprezentanții slovaci solicită ca, în locul sistemelor S-300, să primească sisteme americane Patriot.

La nivelul NATO, se pare că se conturează o soluție potrivit căreia Germania și Olanda să furnizeze Slovaciei sisteme de rachete antiaeriene Patriot în locul sistemelor sovietice care ar urma să fie predate Ucrainei. Problema este că pentru pregătirea personalului și integrarea noilor sisteme de rachete antiaeriene în sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă al Slovaciei ar fi nevoie de timp.

Cu o zi înainte, pe 16 martie, CNN a anunțat că primul lot de sisteme de apărare antiaeriană destinate Kievului se află deja pe drum. Din acesta fac parte sisteme S-300, complexe Osa și complexe portabile Strela.

Pe de altă parte, Marea Britanie a confirmat decizia de a transfera Ucrainei sisteme portabile de apărare antiaeriană de tip Starstreak. Acest lucru a fost anunțat de ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. Potrivit acestuia, Marea Britanie se pregătește să livreze Kievului 4.000 de rachete antitanc, iar în același lot ar urma să fie incluse și lansatoarele portabile de rachete antiaeriene. Numărul acestora nu a fost precizat.

Între timp, se pare că apărarea antiaeriană a Ucrainei a pierdut noi mijloace de apărare antiaeriană în timpul confruntărilor cu trupele ruse. Ministerul rus al Apărării a informat că, în ultimele 24 de ore, a fost distrus un divizion de rachete antiaeriene de tip S-300 aparținând armatei ucrainene. Locația sistemelor nu a fost precizată.

Comentariul autorului: Slovacia este unul dintre cele trei state NATO care dețin sisteme de rachete antiaeriene de producție sovietică de tip S-300, alături de Bulgaria și Grecia.

Potrivit datelor din surse publice, armatele din Slovacia și Bulgaria au în dotare câte un divizion de rachete antiaeriene S-300PMU, în timp ce armata Greciei dispune de două astfel de divizioane.

Deocamdată nu se știe exact câte lansatoare mobile include divizionul slovac S-300PMU, dar se pare că partea slovacă deține aproximativ 100 de rachete dirijate pentru acestea, care ar putea fi foarte necesare militarilor ucraineni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel