În ciuda unei campanii de dezinformare, Slovacia ratifică un pact militar cu Statele Unite: Două aeroporturi militare vor fi extinse

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a ratificat un acord militar cu Statele Unite, în ciuda demersurilor partidelor de opoziţie că au încurajat mii de oameni să protesteze împotriva acestei decizii. Mulţi consideră aceste proteste parte a unei campanii de dezinformare care vine pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina şi al creşterii temerilor în Europa de Est asupra unei posibile invazii militare ruse.

Ratificarea înseamnă că tratatul este acum valabil din punct de vedere legal, potrivit unui comunicat emis de cancelaria prezidenţială miercuri seară.

Acordul a fost deja semnat de secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul slovac al apărării Jaroslav Nad la 3 februarie, la Washington, informează joi DPA.

Tratatul permite SUA să extindă două aeroporturi militare în ţară, Sliac şi Kuchyna. Parlamentul slovac a aprobat de asemenea tratatul internaţional miercuri, după o dezbatere umbrită de o încăierare provocată de parlamentari de extremă dreaptă.

Conform Acordului de Cooperare Militară (Defence Cooperation Agreement – DCA) între Slovacia şi SUA, valabil pentru 10 ani, Statele Unite vor putea folosi aeroporturile militare de la Sliac şi Malacky-Kuchyna, precum şi alte baze militare convenite de cele două ţări, dar orice planuri concrete vor fi stabilite prin acorduri ulterioare.

Armata americană va putea transporta, desfăşura şi stoca materiale, echipamente militare şi provizii în facilităţile militare convenite, care vor mai putea fi folosite pentru instruire, exerciţii, manevre, tranzit, găzduirea personalului sau desfăşurarea de forţe. Statele Unite au obligaţia să informeze Slovacia în avans cu privire la aceste acţiuni.

Între timp, câteva mii de oameni au ieşit în stradă pentru a demonstra împotriva acordului în faţa clădirii parlamentului din Bratislava. Sondajele arată că majoritatea populaţiei se opune tratatului şi unii oponenţi au lansat o petiţie pentru a cere un referendum.

Partidele de opoziţie afirmă de asemenea că Zuzana Caputova a semnat tratatul fără a aştepta un eventual referendum, acuzând-o că este prea grăbită şi nedemocratică, precizeaz Agerpres.

Pe de altă parte, politicieni guvernamentali spun că fake news-urile au provocat opoziţia larg răspândită faţă de tratat.

"Protestele din Slovacia împotriva acordului militar cu SUA sunt rezultatul unor campanii de dezinformare ţintite", a declarat o parlamentară germană născută în Slovacia pentru DPA.

Renata Alt (FDP, Partidul Liber Democrat n.r.), care prezidează Comitetul pentru Drepturile Omului şi Asistenţă Umanitară, a condamnat bătaia din parlamentul slovac, declarând că prin "aceste scene tulburătoare se joacă doar cum cântă Rusia".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel