Slovacia confirmă: Am semnat cu Ucraina un acord pentru furnizarea a opt obuziere Zuzana 2

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuziere slovace Zuzana 2
Obuziere slovace Zuzana 2

Ucraina și Slovacia au semnat un contract pentru furnizarea a opt obuziere autopropulsate Zuzana 2 de 155 mm, a precizat Jaroslav Na, ministrul slovac al Apărării, într-un scurt comunicat de presă publicat pe Twitter.

Până la comunicarea acestor noi informaţii, Jaroslav Nad, ministrul slovac al Apărării, precizase că există un interes major din partea Ucrainei pentru obuziere autopropulsate Zuzana 2, dar şi că mai mulţi militari ucraineni se aflau în Slovacia unde urmau cursuri de pregătire pentru a utiliza acest tip de obuziere autopropulsate.

Astăzi, 2 iunie, ministrul Jaroslav Nad a anunțat că acordul pentru furnizarea acestor sisteme de artilerie a fost semnat.

"Suntem încântați să confirmăm că a fost semnat contractul pentru obuzierul Zuzana 2  - opt unități vor fi livrate Ucrainei", a precizat ministrul slovac al apărării.

În urmă cu două săptămâni au apărut primele informaţii că Forţele Armate Ucrainene ar putea primi obuziere slovace Zuzana 2 - unul dintre cele mai moderne sisteme de artilerie pe care industria slovacă de apărare îl produce în acest moment - în ciuda faptului că nu se ştia ca un acord privind vânzarea acestora către Ucraina să fi fost încheiat.

În cazul de faţă, se vorbeşte mai multe despre un contract de achiziţie şi nu despre o donaţie – aşa cum a fost cazul multor echipamente militare care au fost oferite Ucrainei de către mai multe state occidentale. 

Livrarea unor obuziere Zuzana 2 catre Ucraina va reaproviziona armata ucraineană cu încă un tip sistem de artilerie de 155 mm, alături de M109, CAESAR, AHS Krab, M777, FH-70 și viitorul Panzerhaubitze 2000.

Zuzana 2 este un obuzier autopropulsat, bazat pe versiunea anterioară a lui Zuzana, calibrul 155 mm. În 2018, Slovacia a comandat 25 de obuziere autopropulsate Zuzana 2, iar primele au fost livrate armatei slovace în iulie 2021.

Preţul unui obuziere Zuzana 2 este cunoscut. Pentru cele 25 de obuziere Zuzana 2, armata slovacă a plătit deja 172 de milioane de euro, adică aproximativ 7 milioane de euro bucata.

Zuzana 2 este o versiune modernizată a obuzierului cu roți autopropulsat slovac Zuzana (care, la rândul său, este o modernizare a obuzierului cehoslovac DANA) proiectat și produs de compania slovacă KONŠTRUKTA-DEFENCE.

Armamentul principal al Zuzana 2 este tunul cu calibrul de 155 mm, a cărui rază de acțiune este de 33 km atunci când folosește muniție obișnuită sau de peste 40 km când sunt utilizate proiectile cu autopropulsie suplimentară.

De asemenea, a fost echipat cu o nouă cabină blindată. În plus, turela are o rotație completă de 360 ​​de grade (anterior doar 60 de grade), iar datorită automatizării, numărul membrilor echipajului a fost redus de la 4 la 3.

Obuzierul dispune de încărcare automată, precum și de capacitatea de a trage în modul MRSI (Multi Round Simultaneous Impact), adică planificarea cadenţei de tragere astfel încât mai multe proiectile să lovească în același timp.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel