Slovacia a bifat 8 din 8. Toate obuzierele Zuzana 2 promise Ucrainei - livrate. Slovacii vor construi încă 16 noi obuziere pentru Ucraina

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuziere slovace Zuzana 2
Obuziere slovace Zuzana 2

Purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării, Martina Kovaľ Kakaščíková, a anunțat, pe 16.01.2023, că Ucraina a primit cel de-al optulea obuzier autopropulsat Zuzana 2 de fabricație slovacă. Acesta este ultimul dintre obuzierele pe care Slovacia s-a angajat să le livreze Ucrainei prin societatea de stat pe acțiuni Konštrukta-Defence, în baza unui contract de vânzare comercială. 

Reprezentantul Ministerului Apărării al Republicii Slovace a precizat că transferul fiecărei piese de artilerie a fost efectuat după ce plata a fost înregistrată în contul departamentului militar.

“Până în prezent, am livrat Ucrainei o întreagă baterie de sisteme de artilerie de înaltă calitate, produse de industria noastră internă de apărare. Sperăm că, cu ajutorul acestora, apărătorii ucraineni vor salva cât mai multe vieți și vor aduce patria lor mai aproape de victoria necondiționată asupra inamicului, care continuă doar să jefuiască, să terorizeze și să omoare, pentru că eșuează pe câmpul de luptă”, a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, citat de agenția de presă TASR.

 

Industria de apărare din Slovacia va produce încă 16 obuziere Zuzana 2 pentru Ucraina

 

Pe lângă îndeplinirea comenzii de livrare a opt obuziere Zuzana 2, în baza contractului de vânzare comercială, Konštrukta-Defence va produce alte 16 obuziere de acest tip pentru Ucraina, care vor fi finanțate în comun de Danemarca, Germania și Norvegia. 

Comentariul autorului: Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a confirmat și pe contul său de Twitter transferul către Ucraina al ultimului obuzier Zuzana 2.

“Slovacia este corectă cu Ucraina, care încă luptă cu o agresiune nelegitimă. Deja al 8-lea obuzier Zuzana 2 este acum în siguranță în mâinile Forțelor Armate ucrainene. Slavă Ucrainei!”, a scris ministrul în mesajul său.

Contractul pentru livrarea celor opt obuziere autopropulsate Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri, a fost încheiat între Slovacia și Ucraina la începutul lunii iunie. În august, Forțele Armate ale Ucrainei au primit primele patru sisteme de artilerie de acest tip, iar în prima parte a lunii octombrie alte două. Data livrării celui de-al șaptelea obuzier nu este încă cunoscută.

Obuzierele autopropulsate Zuzana 2  reprezintă o versiune îmbunătățită a obuzierelor Zuzana. Acestea sunt amplasate pe un șasiu pe roți 8×8 și sunt dotate cu un sistem automatizat de încărcare și de conducere a focului.

Zuzana 2 poate lansa șase proiectile pe minut asupra unor ținte aflate la distanțe de până la 40 de kilometri.
 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel