Cum funcționează Skynex, „distrugătorul german de drone'' care întărește apărarea aeriană a Ucrainei în faţa dronelor Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul de apărare aeriană Skynex / Foto: Rheinmetall 
Sistemul de apărare aeriană Skynex / Foto: Rheinmetall 

Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de apărare antiaeriană Skynex din partea Germaniei, ca parte a ultimului pachet de ajutor militar, a anunțat guvernul german la 29 aprilie. Acesta este cel mai recent ''supliment'' pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, care se confruntă cu dificultăți, rămânând fără muniție din cauza întârzierilor ajutorului american, dar care a fost reconfirmat în ultimele săptămâni prin promisiuni de noi sisteme de rachete, cum ar fi legendarul Patriot.

Potrivit producătorului german Rheinmetall, Skynex este un sisteme de "apărare aeriană în rețea" care oferă "un scut de protecție stratificat foarte eficient împotriva unui spectru larg de amenințări aeriene" și servește drept "răspunsul necesar împotriva atacurilor de tip saturație și a atacurilor în roi". Pe scurt, este o armă mare, puternică și foarte precisă, foarte eficientă în doborârea dronelor.

Sistemele mari de apărare aeriană, cum ar fi NASAM, IRIS-T și Patriot, pot doborî cu ușurință dronele, dar utilizarea lor în acest scop are un dezavantaj major - costul.

O dronă Shahed de fabricație iraniană este, în ceea ce privește armamentul, ieftină. Versiunile de export costă în jur de 193.000 de dolari, iar cele fabricate de Rusia pe plan intern, doar aproximativ 10.000-50.000 de dolari.

O rachetă NASAM costă între 600.000 și 1 milion de dolari. O rachetă Patriot costă aproape 4 milioane de dolari. O rachetă IRIS-T, relativ ieftină, costă totuși în jur de 450.000 de dolari.

Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, Rusia a lansat peste 4.600 de drone Shahed până la sfârșitul lunii februarie, în cei doi ani de război pe scară largă, astfel că utilizarea rachetelor de apărare aeriană pentru a le doborî nu este o opțiune viabilă din punct de vedere financiar pe termen lung.

"Una dintre caracteristicile cheie ale războiului este utilizarea unor sisteme relativ ieftine, cum ar fi dronele", a declarat Martin J. Dougherty, expert în armament și autor al cărții "Aircraft, Tanks and Artillery of the Ukraine War", pentru The Kyiv Independent.

,,Apărarea împotriva unor astfel de arme necesită un cost redus per angajament și capacitatea de a elimina mai multe amenințări într-un timp scurt. Dificultatea de a detecta, urmări și lovi astfel de ținte mici este, de asemenea, considerabilă", a mai precizat expertul

Ucraina s-a bazat pe sisteme precum Gepard, de fabricație germană, și pe tactica mai elementară și nu întotdeauna eficientă de a le doborî cu mitraliere mari de calibrul 50 montate pe camioane.

Skynex este o cale de mijloc între cele două - un sistem de mare precizie care poate doborî drone, dar care folosește muniție mult mai ieftină decât o rachetă Patriot.

 

Cum funcționează Skynex?


Skynex este un sistem modular, ceea ce înseamnă că poate fi configurat în mai multe moduri, în funcție de amenințare. Detaliile acestor sisteme trimise în Ucraina nu au fost făcute publice, dar o versiune prezentată într-un videoclip prezentat de Rheinmetall în 2021 face din Skynex a fi un candidat ideal pentru doborârea dronelor.

În acest material video, un tun de tip Oerlikon Revolver Gun Mk3 - utilizat pe sistemul Skynex și capabil să tragă cu o cadență de 1.000 de gloanțe pe minut cu o rază de acțiune de 4.000 de metri - montat pe un camion elimină un roi de drone mici FPV (first-person-view) într-o singură rafală de foc.

Potrivit descrierii destul de vagi a Rheinmetall, Skynex folosește o varietate de ''senzori'', precum și "unul sau mai multe radare cu rază medie de acțiune" pentru a detecta și identifică dronele, toate coordonate prin intermediul sistemului de gestionare a luptei Oerlikon Skymaster.

Dar muniția este cheia - Skynex trage cu proiectile Oerlikon Ahead de 35 mm. În loc să lovească direct ținta, acestea explodează chiar înainte de impactul cu aceasta, eliberând un grup de submunitii din tungsten care sporesc șansele de a distruge cu succes dronă.

În mod deosebit, este, de asemenea, relativ ieftină - eliminarea unei ținte costă puțin peste 4.000 de dolari, semnificativ mai puțin chiar și decât cea mai mică estimare de preț pentru un Shahed.

Potrivit producătorului, în teorie, poate, de asemenea, să doboare rachete de croazieră, deși nu se știe în prezent dacă a făcut acest lucru.

,,Skynex a fost dezvoltat pentru a contracara amenințările mici, cu costuri reduse, cum ar fi proiectile de mortier. Această capacitate s-a transferat bine la amenințarea emergentă a dronelor și poate fi esențială pentru un sistem de apărare aeriană stratificat", a declarat Dougherty.

Din câte s-a menţionat, Ucraina se află în posesia a doar două sisteme Skynex, mult prea puține pentru a avea un impact decisiv asupra războiului.

Dar, deși locațiile lor nu sunt publice, având în vedere eficiența lor, se poate presupune cu siguranță că protejează cel puțin două ținte foarte importante - posibil chiar și pe ''frații lor mai mari'', sistemele cu rază de acțiune mai lungă și mai puternice.

"Sistemele de rachete, capabile să angajeze avioane inamice la distanță mare, pot fi vulnerabile la atacul cu muniții mici, greu de interceptat", a declarat Dougherty.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel