Situație complicată în Caucaz: Urmărită de fantoma Israel, Iranul ar putea ajunge să aleagă între un conflict local sau armonizarea cu SUA

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Middle-East-Online.com
Sursă foto: Middle-East-Online.com

O analiză publicată de Middle East Eye care tratează tensiunile iraniano-azere sugerează că președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, ar putea "oferi Iranului un motiv legitim" pentru un atac, deoarece "unii iranieni consideră că Republica Baku nu are viitor decât să se alăture patriei mamă".

Relațiile dintre Teheran și Baku puteau fi descrise ca tensionate, în cel mai bun caz, dar s-au înrăutățit din 27 ianuarie, când un atac asupra ambasadei Azerbaidjanului din Iran s-a soldat cu moartea unui ofițer de securitate, iar Aliyev a acuzat instituția iraniană că se află în spatele acțiunii.

Unul dintre factorii de tensiune este relația de apropiere dintre Baku și Tel Aviv. Ceea ce amplifică disensiunea este încercarea de asasinare, de luna trecută, a lui Jan Fadel Mustafa, deputat azer care a criticat influența iraniană. De asemenea, Azerbaidjanul a arestat recent opt persoane sub acuzația de spionaj în favoarea Teheranului.

Serviciile de informații iraniene au susținut că unul dintre principalii suspecți ai atacului terorist din octombrie 2022 de la altarul Shah Cheragh din orașul iranian Shiraz, soldat cu uciderea a 13 persoane, a fost cetățean azer.

 

Războiul armeano-azer din 2020 a complicat și mai mult lucrurile în Caucaz. Coridorul Zangezur - mărul discordiei

 

2. Coridorul ... (coridorul-zangezur_76857200.png)

Coridorul Zangezur. Foto: TRT World

Războiul din Karabakh din 2020 a schimbat jocul la granițele de nord ale Iranului, iar regiunea muntoasă a fost timp de trei decenii în mâinile armenilor, înainte ca Azerbaidjanul să o cucerească folosind arme avansate turcești și israeliene.

Această schimbare geopolitică a alarmat Iranul, care și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la impactul unei reglementări susținute de Rusia asupra intereselor sale naționale.

Potrivit analizei, un exemplu în acest sens îl reprezintă avertismentele emise de armata iraniană și alte autorități cu privire la întreruperea rutelor de tranzit pentru mărfurile iraniene către Rusia și posibilele modificări ale graniței dintre Iran și Armenia odată cu deschiderea coridorului Zangezur.

Coridorul, planificat să lege Azerbaidjanul și Republica Autonomă Nahicevan de Rusia și Turcia fără puncte de control armene, a fost conceput pentru a facilita comunicarea dintre Asia, Europa și Orientul Mijlociu, iar ideea a fost promovată în mare măsură după succesele azere în războiul din Karabakh.

Drept urmare, autoritățile iraniene au dislocat armata și au desfășurat exerciții militare la granițele cu Azerbaidjanul, exprimându-și în același timp îngrijorarea cu privire la aceste schimbări și cerând prudență și o analiză atentă a repercusiunilor acestora. Armenia se opune ferm acestui plan.

 

Temeri ale Iranului și pierderea Asiei Centrale

 

Traseul coridorului Zangezur este, de asemenea, conceput pentru a conecta Turcia, Azerbaidjanul și Asia Centrală, o zonă pe care Ankara și Baku o descriu drept "lumea turcească". Un analist iranian a afirmat: "Acest coridor înseamnă îndepărtarea Iranului din geopolitica din Caucaz".

Analiza evidențiază că această măsură ar putea fi un preludiu la ocuparea provinciei Syunik din Armenia, care este provincia prin care trece coridorul Zangezur. Întreaga graniță dintre Iran și Armenia este situată în provincia Syunik și anexarea acesteia la Republica Azerbaidjan înseamnă eliminarea completă a graniței dintre Iran și Armenia.

Astfel, Azerbaidjanul și Turcia ar controla rutele comerciale vitale și ar putea tăia oricând accesul Iranului la Europa. Atunci când "lumea turcească" va fi conectată, Iranul va pierde toată Asia Centrală.

Conform activiștilor iranieni, "Republica Islamică ar fi trebuit să sprijine Armenia în timpul războiului din Karabakh din 2020, iar acest lucru ar fi fost în interesul nostru național. În schimb, Teheranul a susținut Azerbaidjanul".

Aceștia au adăugat că abordarea Republicii Islamice față de Baku, numită "națiune", consideră Azerbaidjanul, care are o majoritate șiită, ca un pământ islamic.

Un activist a susținut că cei patru reprezentanți ai liderului suprem Ali Khamenei din provincii, care au susținut Baku în războiul Nagorno-Karabah, au fost "induși în eroare de cei care au spus că Iranul ar trebui să sprijine Azerbaidjanul, deoarece Statele Unite susțin Armenia”.

Un alt activist consideră că instituția iraniană de guvernământ a fost infiltrată de Turcia și Azerbaidjan, o opinie care nu are dovezi de susținere, dar are rădăcini în percepția că Iranul a gestionat slab evoluțiile de la granița sa de nord. Acesta a subliniat o altă slăbiciune, răspândirea presei azere în Azerbaidjanul iranian, care pare să fi fost permisă tacit de autoritățile iraniene.

În acest context, există un avertisment că "atunci când Azerbaidjanul va scăpa de problema sa armeană, se va concentra asupra Iranului cu ajutorul Israelului și Turciei".

 

Fantoma Israel

 

Analiza subliniază faptul că oficialii iranieni sunt din ce în ce mai preocupați de influența Israelului asupra politicii Azerbaidjanului față de Iran.

Un analist din Tabriz a declarat că Israelul dorește să crească tensiunea și insecuritatea de-a lungul graniței de nord-vest a Iranului. Prezența și influența Israelului în Azerbaidjan servesc două scopuri principale: în primul rând, demonstrează puterea influenței Israelului în rândul populației, care este predominant șiită de origine iraniană, în al doilea rând, Israelul încearcă să exploateze liniile de falie etnice și să creeze false sensibilități pentru a exacerba tensiunile existente între Iran și Azerbaidjan.

Potrivit unui fost diplomat iranian, Israelul joacă, de asemenea, un rol în politicile agresive ale Azerbaidjanului față de Armenia, deși menține o cooperare secretă în domeniul informațiilor cu ambele țări.

Cu toate acestea, concluzionează analiza, nu este de așteptat niciun conflict în curând. Dar dacă Azerbaidjanul merge înainte cu coridorul, există solicitări ca Iranul să acționeze decisiv și să se angajeze într-un "război limitat".

Deși există o recunoaștere a faptului că acest conflict va fi foarte periculos, Teheranul ar putea descoperi că de fapt poate înfrâna mișcările Azerbaidjanului dacă dezvoltă o relație mai puternică cu Washingtonul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel