Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sistemul IRIS-T din Ucraina, fotografie realizată de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Sistemul IRIS-T din Ucraina, fotografie realizată de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În cadrul unui summit desfășurat la Bruxelles la 17-18 aprilie, liderii UE au convenit asupra unei declarații privind continuarea asistenței "fără rezerve" pentru ca Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești și au promis asistență urgentă pentru a sprijini sectorul energetic ucrainean, care a fost vizat de noi bombardamente rusești. Instituțiile și guvernele UE s-au angajat să "consolideze furnizarea de ajutor umanitar și de echipamente de protecție civilă, inclusiv generatoare și transformatoare de energie electrică".

În declarație se menționează, de asemenea, necesitatea urgentă de a furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană, pe lângă alte arme, în special muniție de artilerie și rachete.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat summitului UE prin videoconferinţă la 17 aprilie, a descris nevoia de apărare aeriană ca fiind "esențială".

Referindu-se la recentul atac al Iranului asupra Israelului, el a făcut apel la partenerii săi să "protejeze Europa de rachetele balistice și de Shahed, de rachetele de croazieră și de bombe, așa cum au făcut în cazul Israelului și al altor țări din regiune".

,,Cerul nostru, cerul ucrainean, cerul vecinilor noștri merită să beneficieze de aceeași securitate", a declarat Zelenski, menționând că bombardamentele rusești au distrus deja "aproape" toate centralele termice din Ucraina și subliniind amenințarea la adresa centralelor nucleare ucrainene.

,,Acest lucru poate fi oprit doar de forțele de apărare aeriană - sisteme specifice Patriot, IRIS-T, SAMP/T, NASAMS. Sisteme care sunt la dispoziția dumneavoastră, printre altele. Ucraina are nevoie de ele chiar acum. Sunt necesare pentru a-l opri pe Putin să recurgă la metode teroriste, iar acest lucru presupune, în special, acordarea de securitate din partea dumneavoastră", a declarat Zelenski.

 

Germania oferă un al treilea sistem Patriot și solicită mai multe pentru Ucraina

 

Germania a devenit prima țară din UE care a răspuns la noile apeluri ale Kievului și a promis, la 13 aprilie, că va furniza un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot. Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la aliați să se uite cu atenție la arsenalele lor pentru a identifica acele sisteme pe care le pot transfera Ucrainei.

,,Războiul de agresiune al Rusiei continuă cu mare ferocitate și știm că trebuie să facem mai mult decât am făcut până acum pentru a sprijini Ucraina. Acest lucru include toate sistemele de apărare aeriană necesare. Germania, care a furnizat deja două sisteme Patriot, a decis să mai furnizeze încă unul, dar vrem să-i încurajăm și pe alții să facă același lucru", a declarat Olaf Scholz.

Însă, până în prezent, nicio altă țară nu a făcut noi promisiuni în ceea ce priveşte furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană din această clasă, despre care Ucraina spune că are nevoie de cel puțin încă șase, în special pentru a proteja Harkov și alte orașe.

Premierul estonian Kaja Kallas a declarat că acesta a fost unul dintre principalele subiecte în ziua summitului din 17 aprilie, dar a precizat că nu au fost luate angajamente concrete de către țările care dispun de astfel de sisteme.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel