Sistemele din Polonia, cheia apărării Europei în cazul unui conflict cu Rusia

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemele de apărare de pe teritoriul Poloniei ar urma să joace un rol vital pentru Europa în cazul unui potențial conflict militar cu Federația Rusă.

O spune Matthew Kroenig, director-adjunct al Centrului de strategie și securitate Scowcroft la Consiliul Atlantic și profesor la Universitatea Georgetown, specializat în științe politice și relații internaționale, într-o analiză militară pentru polonezii de la Defense24.pl.

 

Pericolul unui conflict cu Rusia este real

 

Acesta subliniează că procesul de continuare a consolidării apărării aeriene este crucial nu numai pentru securitatea Poloniei, ci și pentru apărarea Occidentului. Kroenig a dat exemplul sistemelor de apărare antiaeriană şi antirachetă, programele Narew şi Wisla, ultimul incuzând și kituri de apărare aeriană Patriot, inclusiv racheta PAC-3 cu capacități ridicate de luptă. Coroborat cu sistemul Aegis Ashore (care este prezent deja și în România la Deveselu și urmează să fie instalat și în Polonia), noul sistem de apărare împotriva rachetelor este o prioritate în relațiile bilaterale dintre Statele Unite și Polonia, fiind subiectul discuțiilor dintre președinții Trump și Duda în cadrul unei întrevederi care a avut loc pe 12 iunie la Casa Albă.

Iar potrivit expertului, pericolul este real având în vedere că în ultimii ani Rusia a devenit tot mai agresivă. Moscova a avut în ultimii ani conficte cu vecinii ei în care s-a implicat militar, cum este cazul Georgiei și Ucrainei iar Kremlinul duce o politică de intimidare și de divizare a statelor europene. Posibilitatea ca scenariul din Ucraina să se repete împotriva statelor baltice - Lituania, Letonia și Estonia - trezește o reală îngrijorare pentru NATO. Kroenig e de părere că succesul unei invazii rusești în țările baltice ar putea însemna sfârșitul Alianței Nord-Atlantice.

 

Scenariul din Ucraina, în statele baltice? Varșovia devine 'țintă'

 

Astfel, proritatea principală a NATO este prevenirea unui asemenea atac iar cea mai eficientă metodă de descurajare este o apărare consolidată. Iar Polonia joacă un rol vital pentru Europa. Matthew Kroenig spune că spre deosebire de statele baltice, Polonia este un actor important în NATO și e capabilă să se apere. Dar în cazul unui potențial conflict cu Rusia, trupele NATO și americane din Europa și America de Nord vor trebui să treacă prin Polonia pentru a se îndrepta către zona baltică. 

În aceste condiții Polonia ar putea fi o țintă pentru rachetele rusești. În caz de război, Rusia va încerca în mod sigur să împiedice forțele NATO să se deplaseze în zonă. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla prin atacuri asupra teritoriului polonez. 

Construirea unui sistem de apărare antirachetă în Polonia ar fi un pas uriaș spre combaterea acestei amenințări, spune expertul care subliniează că în cazul unui asemenea conflict major sistemele antirachetă poloneze ar putea proteja trupele NATO.

„Mai mult decât atât, și chiar mai important, sistemele de apărare antirachetă poloneze ar reprezenta un element de descurajare care ar reduce probabilitatea ca Vladimir Putin să lanseze un asemenea atac” în zona baltică, concluzionează Matthew Kroenig.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel