Sisteme noi de război electronic pentru avioanele de luptă multirol F-16

Gheorghiță Orjanul |
Data publicării:

Compania americană Northrop Grumman a fost desemnată să echipeze avioanele de luptă F-16, cu un nou set de echipamente de război electronic (EW – electronic warfare).

Noua serie EW cuprinde sisteme privind: avertizarea despre iradierea radar a aeronavei într-un spectru complet (se avertizează pilotul că aeronava a fost luată la țintă); identificarea amenințărilor; capabilități avansate de contramăsură (răspuns) împotriva amenințărilor EW moderne.

„Suita EW va crește semnificativ protecția piloților F-16, pe măsură ce își execută misiunile în medii din ce în ce mai contestate”, a declarat Ryan Tintner, vicepreședinte pentru navigație, urmărire ținte și supraviețuire la Northrop Grumman. „Acest sistem se bazează pe cele mai bune experiențe din mai multe programe pentru a crea o soluție eficientă și accesibilă pentru a menține Viper relevant pe toată durata de viață.”

Proiectul reprezintă continuarea unui contract atribuit în noiembrie 2019, când Forțele Aeriene au selectat L3Harris Technologies și Northrop Grumman pentru a dezvolta noi sisteme EW pentru a îmbunătăți protecția F-16.

Northrop Grumman a menționat că noua serie de echipamente este compatibilă cu radarul performant de control al armamentelor AN / APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR), produs tot de Northrop Grumman pentru aeronavele F-16. Potrivit The Aviationist, SABR și noul set EW nu se bruiază reciproc și, în plus, combinarea caracteristicilor dintre acestea ar putea genera capabilități avansate care nu pot fi obținute cu un radar clasic.

Echiparea F-16 cu SABR a început în ianuarie 2020, ca urmare a unei comenzi urgente a Comandamentului american de Nord, și ar putea ajunge la 372 de radare, până în 2027.

Un alt element important este că noul set EW dezvoltat pentru Viper (F-16 este poreclit astfel de către echipaje) face parte dintr-o linie de produse de război electronic care pot fi adaptate pentru a proteja orice platformă deja echipată cu cunoscutele contramăsuri din spectrul de radiofrecvență (Radio Frequency Countermeasures - RFCM) pentru AC / MC-130J.

AC / MC-130J RFCM a fost selectat, în iulie 2020, de Comandamentul pentru operații speciale al SUA (USSOCOM) pentru a oferi capabilități de detectare a amenințărilor, geolocalizare și contramăsuri active pe aeronavele de transport AC-130J Ghostrider și MC-130J Comando II.

Noua serie de sisteme EW este scalabilă (se poate adapta) pentru a echipa aeronavele F-16 atât din SUA, cât și ale partenerilor internaționali, în configurație de montare internă sau externă.

Comentariul autorului: Până în prezent, au fost construite aproape 5.000 de aeronave F-16, care sunt în înzestrarea a peste 20 de armate naționale. Se estimează că acest tip de aeronavă va juca un rol important cel puțin până în 2030.

În Forțele Aeriene ale României sunt 17 aeronave F-16, dintre care 12 au fost modernizate la versiunea Block-40, unele îmbunătățiri fiind de nivelul Block-50.

Noul set de sisteme EW pentru F-16 vizează în special protecția aeronavelor împotriva loviturilor cu cele mai noi tipuri de rachete antiaeriene. Acest atuu, împreună cu viteza mare de deplasare, de aproape 2 Mach, manevrabilitatea ridicată și cantitatea mare de muniții de la nord, îi conferă în continuare avionului F-16 un randament ridicat în operațiile aeriene, în pofida vechimii și lipsei tehnologiei stealth.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel