Sistem rusesc Pantsir-S1, transportat în secret de Armata SUA la baza Ramstein din Germania

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Un sistem de apărare antiaeriană mobil Pantsir-S1 (rusă Панцирь-С1, cod NATO SA-22 Greyhound), confiscat anul trecut de Forțele Armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), în urma unor confruntări militare, a fost transportat intact către o bază aeriană americană din Germania, ca parte a unei operaţiuni secrete, precizează The Times.

Sursa citat precizează că decizia planificării unei astfel de operaţiuni a venit ca urmare a unor temeri că sistemul rusesc de apărare antiaeriană Pantsir-S1, ar fi putut ajunge în mâinile milițiilor sau a contrabandiștilor de arme din țara nord-africană.

Ce nu precizează The Times este că sistemul Pantsir-S1 a fost confiscat chiar din mâinile miliţiilor separatiste care erau parte a Armatei Naționale Libiene (LNA), aflată sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar care a lansat, în aprilie 2019, o ofensivă militară asupra Tripoli, capitala Libiei.

În mai 2020 precizam că Forțele Armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, au preluat controlul asupra unei baze aeriene din sud-vestul capitalei Tripoli, reuşind ca în urma operaţiunii militare să intre în posesia unui sistem de apărare aeriană Pantsir-S1 care aparţinea Forţelor Armatei Naționale Libiene (LNA).

Potrivit The Times, operațiunea a implicat trimiterea unui avion de transport C-17 Globemaster al Forţelor Aeriene Americane pe aeroportul Zuwara, la vest de Tripoli, în iunie anul trecut, pentru a încărca sistemul și pentru a-l transporta la baza Ramstein din sud-vestul Germaniei.

Acest sistem Pantsir-S1 fusese cumpărat din Rusia de către Emiratele Arabe Unite, dar l-a trimis, ulterior, în Libia pentru a sprijini forțele paramilitare ale mareșalului Khalifa Haftar.

La momentul confiscării de către Forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) am precizat că sistemul Pantsir-S1 era o versiune fabricată de Rusia pentru Emiratele Arabe Unite, deoarece acesta era amplasat pe un camion Rheinmetall Man SX 45 8x8.

Sistem Pantsir-S1E instalat pe un camioan Rheinmetall Man SX 45 8x8 - confiscat de Forțele armate ale GNA din baza Al-Watiya

De remarcat faptul că, aproape toate sisteme Pantsir-S1 distruse în Libia, au fost achiziționate de Emiratele Arabe Unite din Rusia (aproximativ 50 de unități în versiunea Pantsir-S1E instalate pe un camioane Rheinmetall Man SX 45 8x8), iar o parte dintre acestea au fost puse la dispoziţia forţelor paramilitare ale mareşalului Haftar.

La momentul capturării sistemului Pantsir-S1, forţele paramilitare ale mareşalului Haftar erau implicate într-o ofensivă militară pentru a captura Tripoli de la Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU şi sprijinit de Turcia. 

Atunci, ca şi acum, forţele paramilitare, conduse de mareșalul Khalifa Haftar, erau susţinute de Emiratele Arabe Unite și Rusia, iar mercenarii companiei militare private (PMC) Wagner Group, pe lângă suportul militar pe care îl acordau, ar fi operat şi unele dintre sistemele de apărare aeriană. Forţele GNA au pus mâna pe sistemul rusesc Pantsir-S1, după ce au capturat baza aeriană din Watiya, aflată la 125 km (80 de mile) de capitala Tripoli – mult timp un punct strategic important pentru forțele Armatei Naționale Libiene (LNA).

The Times nu precizează în ce stare tehnică era sistemul Pantsir-S1 pe care Armata SUA l-a dus în bază militară Ramstein din Germania, dar dacă este să ne luăm după imaginile pe care forţele militare ale GNA le-au publicat la momentul respectiv, acesta era foarte puţin avariat.

În 2019, Statele Unite au oferit informaţii autorităţilor libiene cu privire la prezența unor consultanți politici ruși la Tripoli, care lucrează pentru oligarhul rus Evgheni Prigojin, omul din spatele companiei militare private (PMC) Wagner Group.

Anul trecut, US AFRICOM a început să facă publice informații cu privire la desfășurarea mai multor avioane rusești în Libia pentru a-l sprijini pe mareșalul Haftar.

Potrivit The Times, un oficial rus a spus că Moscova este conștientă că SUA au intrat în posesia unui sistem Pantsir, dar a sugerat că capturarea acestuia nu ar fi atât de importantă, deoarece Armata SUA poate analiza caracteristicile acestui sisteme în Emiratele Arabe Unite (EAU). Deși EAU au lucrat îndeaproape cu Wagner și ar fi ajutat la finanțarea miilor de mercenari din Libia, țara este un aliat al SUA. 

După capturarea sistemului din baza aeriană Watiya, pe 18 mai 2020, forţele militare ale GNA au transportat Pantsir-ul în orașul Zawiya, la vest de Tripoli, iar mai apoi a fost transportat la o bază care găzduia militar turci și ulterior transferat pe aeroportul pe aeroportul Zuwara pentru a fi preluat de Armata SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel