Sistem de ochire de ultimă generație pe blindatele ucrainene: Vegvisir Core facilitează observarea "prin blindaj" a mediului înconjurător

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Vegvisir, un start-up estoniano-croat din industria de apărare, a anunțat încheierea primului său contract de vânzare. În colaborare cu furnizorul estonian de sisteme de supraveghere DefSecIntel, sistemul Vegvisir Core va fi instalat pe blindatele ucrainene, începând cu primăvara anului 2024. În timp ce detaliile contractului rămân confidențiale, Ingvar Parnamae, directorul general al Vegvisir, a remarcat importanța acestuia ca dovadă a faptului că sistemele de recunoaştere a situației pot oferi un avantaj semnificativ operatorilor de vehicule blindate pe câmpul de luptă.

Parnamae speră că succesul Vegvisir va spori încrederea altor startup-uri care combină eficient hardware și software pentru a aduce inovația în domeniul miliar, prin dezvoltarea de noi echipamente.

Compania de apărare Vegvisir a anunțat pe contul său de LinkedIn că a încheiat primul acord pentru furnizarea sistemului Vegvisir Core. Aceștia au declarat: "În colaborare cu DefSecIntel, sistemul va fi utilizat pentru a spori gradul de conștientizare a situației pentru echipajele vehiculelor din Ucraina".

"Acesta este primul pas în sprijinirea Ucrainei și vom face mai multe în viitorul apropiat", a precizat compania.

,,Guvernele din întreaga lume își modernizează și își extind capacitățile militare ca răspuns la escaladarea conflictelor globale, ceea ce a dus, de asemenea, la o creștere semnificativă a bugetelor de apărare. Ca urmare, sectorul apărării a devenit mai atractiv în ochii fondatorilor și investitorilor - a devenit evident că implicarea în sectorul apărării nu echivalează cu o contribuție la război, ci dimpotrivă", a precizat Ingvar Parnamae, potrivit EDR Magazine.

Potrivit acestuia, finanțarea poate fi în continuare o provocare pentru startup-uri. Start-up-urile axate pe hardware ridică adesea un semnal de alarmă în ochii investitorilor din cauza necesității de a face continuu investiții.

Youtube video image

,,Ne-a luat aproape trei ani de planificare, strângere de fonduri, cercetare, dezvoltare, testare neîncetată și negocieri cu producătorii pentru a ajunge la primul contract. Acest lucru demonstrează că, deși riscurile sunt mari, la fel sunt și recompensele. Dacă valoarea creată este scalabilă, există potențialul unor contracte profitabile", a spus el.

Detaliile anunțului nu au fost dezvăluite și nu se știe câte sisteme Vegvisir Core vor fi livrate Ucrainei și care este valoarea totală a contractului. Cu toate acestea, se menționează că livrările sunt programate să aibă loc la începutul anului 2024.

Dezvoltarea unui astfel de sistem a devenit cunoscută la începutul anului 2022, iar produsul a fost lansat în septembrie 2023.

Vegvisir este o tehnologie care permite utilizatorilor să observe, să navigheze, să ia decizii și să acționeze mai rapid pe câmpul de luptă și în situații critice. Pe scurt, potrivit producătorului, sistemul permite echipajului vehiculului blindat să "vadă prin blindaj".

Sistemul utilizează camere, senzori și algoritmi de procesare a imaginilor pentru a furniza imagini MR/VR la 360 de grade echipajului vehiculului.

Vegvisir Core este conceput pentru a oferi o vedere panoramică completă la 360 de grade pe vehiculele de luptă de infanterie, transportoare blindate, vehicule de geniu, tancuri, dar și pe ambarcațiuni. Acesta conectează echipajul într-un hub digital care permite o interacțiune și un acces fără întreruperi la datele culese în urma scanării mediului înconjurător.

Ca urmare, echipajul din interiorul vehiculului blindat poate vedea în continuare nu numai împrejurimile imediate, ci și pozițiile inamice în timp real la o distanță de până la 10 km, potrivit unui comunicat al DefSecIntel.

Sistemul oferă informații despre locația unităților prietene și inamice de pe câmpul de luptă prin suprapunerea poziției acestora pe imagini video, oferind date în timp real despre locația și direcția de deplasare a acestora și afișând starea diferitelor funcții ale vehiculului. Acesta poate fi compatibil cu alte sisteme de culegere de informații.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel