Și Belarusul concentrează trupe la frontieră. Un război în Ucraina este considerat iminent

Ionel Copcea |
Data publicării:

Belarusul a anunțat că, “în cadrul activităților defensive, pentru a proteja teritoriul împotriva unor eventuale atacuri ale unui adversar potențial”, conducerea republicii a decis să concentreze trupe la frontiera cu Ucraina.

Astfel, coloane de blindate și vehicule militare au fost trimise în zona orașelor Gomel (n.red- granița Belarus-Ucraina-Rusia) și Brest (n.red - granița Polonia-Belarus-Ucraina), de-a lungul autostrăzilor și căilor ferate.

La sfârșitul lunii martie, au existat informații despre deplasări de tancuri în districtul Pinsk din Regiunea Brest, lângă frontiera cu Ucraina. Manevrele au fost associate însă cu activități militare planificate anterior. Astfel, la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, în această regiune se desfășoară exerciții ale Brigăzii 38 Desant-Asalt, care au fost anunțate anterior de Ministerul Apărării al Republicii Belarus pe contul său de Twitter.

Șeful Departamentului de Sociologie din cadrul Institutului de Sociologie al Academiei Naționale de Științe din Minsk, Nikolai Șchecin, consideră că un război în Ucraina este inevitabil. Potrivit acestuia, evitarea unui război în Ucraina nu va fi posibilă, deoarece “confruntările civile din această țară sunt întreținute în mod artificial”, iar Kievul manifestă “isteria militară” și încearcă să “rezolve prin forță problemele economice ale țării”. Ca urmare, autoritățile de la Minsk trebuie să adopte o serie de măsuri adecvate în domeniul apărării și să consolideze legislația în ceea ce privește asigurarea securității țării, susține  expertul bielorus.

Comentariul autorului: Poziția Minskului nu surprinde, fiind în concordanță cu nivelul și specificul relațiilor actuale dintre Republica Belarus și Federația Rusă. Însă implicarea Republicii Belarus într-un eventual război între Rusia și Ucraina este puțin probabilă. De asemenea, nici folosirea teritoriului Republicii Belarus de către trupele ruse pentru declanșarea unui atac împotriva Ucrainei nu este sustenabilă.

Probabil că măsurile de relocare a unor unități în apropierea frontierei cu Ucraina au un caracter strict defensiv și fac parte dintr-un set de măsuri preventive pentru împiedicarea extinderii conflictului pe teritoriul Republicii Belarus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel