Spionajul militar ucrainean: 50 de lunetişti ruşi activează constant în Donbas

Cristian Soare |
Data publicării:

Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) precizează în cel mai recent raport al său că aproximativ 50 de lunetiști ruși se află constant pe teritoriul Ucrainei - pe teritoriile separatiste din Donbas - unde pregătesc şi instruiesc membrii ai grupărilor militare separatiste din Donetsk și Lugansk.

Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) precizează că mai multe unități ruse de lunetişti sunt active în Donbas, iar teritoriul Ucrainei a devenit un teren/poligon de testare pentru cele mai noi puşti cu lunetă.

De asemenea, conform GUR, începând din 2016, unitățile de lunetiști sunt parte a Corpului 1 Armată (Donetsk) și Corpului 2 Armată (Lugansk) care la rândul lor sunt instruite de instructori ruși.

Conform datelor GUR, in cadrul acestor unități activeaza aproximativ 450 de lunetiști. În plus, grupurile de lunetiști ai forțelor armate rusești, ai FSB și ai altor agenții de aplicare a legii sunt acum foarte active în Ucraina. Este vorba de aproximativ 50 de persoane care se află constant pe teritoriul Ucrainei pentru a îndeplini cele mai importante sarcini și, în plus, pentru a-și îmbunătăţi experiența de luptă prin utilizarea puştilor cu lunetă în condiţii reale de conflict.

Potrivit GUR, în cea mai mare parte o perioadei de timp de când un grup de lunetişti intră din Rusia în Donbas are ca obiective: îndeplinirea sarcinilor, îmbunătățirea calităților profesionale și verificarea/testarea armamentului din dotare.

Spionajul militar ucrainean precizează că unitățile rusești de lunetişti folosesc puști cu lunetă mai noi - de calibru mare produse între anii 2010-2012 - cele care tocmai sunt testat în luptă – una dintre acestea fiind puşca cu lunetă Lobaiev (disponibilă în cinci versiuni). În plus, în dotarea acestor unităţi de lunetişti există şi puşti cu lunetă care nu sunt de provenienţă rusească şi care au o rază de acţiune de aproximativ 2.5 km.

Raportul GUR vine şi confirmă ceea ce o anchetă a Sky News şi Bellingcat a scos la iveală anul trecut, forțele speciale ale Federației Ruse au folosit puşti cu lunetă fabricate în Marea Britanie. O parte dintre aceste arme – produse de compania britanică Accuracy Internaţional – au fost folosite de ruşi şi în războiul din Donbas, estul Ucrainei. 

În schimb, miliţiile separatiste din DNR și LNR sunt înarmate cu puşti cu lunetă Dragunov. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, începând cu anul 2015, teritoriul Rusiei a fost utilizat activ pentru instruirea unităţilor de lunetişti care sunt parte a grupărilor militare separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Mai târziu, aceste unităţi de lunetiști au fost trimise în regiunea Rostov din Federația Rusă, precum și în Krasnodar, în special în zona Molkino. Din 2016, lunetiștii au fost instruiți în Donbas de instructori militari ruşi.

Conform spionajul militar ucrainean, în decembrie anul trecut a avut loc o reuniune a lunetiştilor care activează pe teritoriile ocupate din Ucraina, cu implicarea ofițerilor forțelor armate ruse, care au sosit în calitate de instructori din regiunea Rostov pentru a desfășura cursuri de pregătire şi instruire.

În luna iunie a anului trecut, precizam într-o scurtă analiză că un număr tot mai mare de puşti cu lunetă şi de grupuri de lunetişti din diferite unități ale forțelor speciale ale Federației Ruse au fost reperate, în 2020, în regiunea Donbas, aflată din anului 2014 sub ocupaţia forţelor separatiste proruse.

La începutul lunii mai 2020, militarii ucraineni – care iau parte la Operaţiunea Forţelor Întrunite (Joint Forces Operation – JFO) – au raportat că au intrat în posesia unei înregistrări video care, potrivit lor, era încă o dovadă a implicării directe a militarilor forțelor armate ruse în războiul din Donbas, mai exact a unei unităţi de lunetişti a Serviciului Federal de Securitate [FSB] al Federaţiei Ruse.

Unele dintre puştile cu lunetă pe care unităţile de lunetişti ale Serviciului Federal de Securitate [FSB] al Federaţiei Ruse le folosesc în Ucraina sunt produse de compania britanică Accuracy Internaţional.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel