Serghei Lavrov: Rusia va continua să asigure securitatea Osetiei de Sud şi a Abhaziei

S.I. Catalin |
Data publicării:
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat luni că Rusia va continua să asigure securitatea Osetiei de Sud şi a Abhaziei - două regiuni separatiste ale Georgiei -, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova în 2008, după războiul de cinci zile ruso-georgian dus pe teritoriul Osetiei de Sud în august acelaşi an, informează agenţia de presă EFE şi ziarul rusesc Parlamentskaia Gazeta în pagina sa electronică.

În cadrul unei întâlniri cu Dmitri Medoiev, responsabilul Osetiei de Sud pentru politica externă, şeful diplomaţiei ruse a declarat că se apropie noua rundă a Discuţiilor internaţionale de la Geneva (GID, după acronimul în limba engleză) cu privire la Transcaucazia, preconizată să se desfăşoare între 11 şi 12 decembrie, de aceea cele două părţi trebuie să-şi coordoneze poziţiile.

,,Sunt sigur că vom continua linia noastră comună pentru a asigura într-un mod fiabil securitatea aliaţilor noştri în această regiune importantă a lumii'', a subliniat Serghei Lavrov.

,,Osetia de Sud apreciază relaţiile cu Federaţia Rusă: noi considerăm Rusia drept principalul nostru partener strategic, o ţară apropiată nouă, atât istoric, cât şi spiritual'', a afirmat aşa-numitul ministru de externe sud-osetin Dmitri Medoiev.

La dialogul de la Geneva participă Georgia, Rusia, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor de facto din Osetia de Sud şi Abhazia, dar şi SUA.

Formatul de negocieri GID - coprezidat de Uniunea Europeană, ONU şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - a fost creat în 2008 pentru a depăşi consecinţele conflictului din Georgia, care avusese loc între 8 şi 12 august acelaşi an.

Kremlinul a recunoscut independenţa ambelor regiuni separatiste georgiene la 26 august 2008, la două săptămâni după semnarea acordului de încheiere a conflictului scurt şi sângeros din Osetia de Sud.

Georgia, care beneficiază de sprijinul UE şi SUA, nu recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei şi consideră cele două teritorii drept ,,ocupate'' de către forţele ruse. Rusia dispune de baze militare în ambele republici separatiste. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel