Serbia urmează exemplul României și cumpără drone de atac turcești TB2. Coadă tot mai mare pentru Bayraktar TB2

Ionel Copcea |
Data publicării:
Dronă turcească Bayraktar TB2. Foto: Baykar Makina
Dronă turcească Bayraktar TB2. Foto: Baykar Makina

După succesele înregistrate în ultimele conflicte moderne, respectiv Siria, Libia, Nagorno Karabakh și Ucraina, dronele de atac Bayraktar TB2 produse de compania turcă Baykar Makina sunt la mare căutare în străinătate.

O serie de state s-au așezat deja la coadă în așteptarea noilor aparate de zbor fără pilot din Turcia, unde producătorul nu face față cererii de pe piață.

Ultimele state intrate pe lista de așteptare sunt România și Serbia. După ce Ministerul român al Apărării a trimis recent Parlamentului o solicitare pentru aprobarea începerii procedurii de achiziție pentru 18 drone Bayraktar TB2, în valoare de 300 de milioane de dolari, pe 07 septembrie, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat că și țara sa vizează o tranzacție similară.

După cum a informat agenția de presă rusă RIA Novosti, președintele sârb a declarat că Belgradul are în vedere o înțelegere cu partea turcă pentru achiziționarea unui lot de drone de atac Bayraktar TB2, în valoare de câteva sute de milioane de euro.

Având în vedere cererile mari pentru acestea, autoritățile sârbe speră să primească primele drone în cursul anului 2023.

 

Producția dronelor turcești Bayraktar TB2 de anul acesta a fost livrată aproape în totalitate Ucrainei. Rușii au încercat și ei să achiziționeze TB2

 

Comentariul autorului: Probabil, discuțiile privind achiziționarea de drone turcești pentru armata sârbă au avut loc în cadrul întâlnirii dintre președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a desfășurat cu ocazia vizitei celui din urmă la Belgrad. Între altele, președinții celor două țări au semnat mai multe acorduri bilaterale în domenii precum economie, industrie și tehnologie.

În ceea ce privește dronele Bayraktar, trebuie precizat faptul că producția companiei turcești din acest an a fost furnizată aproape exclusiv Ucrainei, pentru respingerea invaziei ruse.

Reprezentanții companiei au refuzat chiar să discute cu reprezentanții Federației Ruse, care și-au exprimat interesul pentru achiziționarea de drone de atac din Turcia.

Aceștia au anunțat că producătorul dronelor Bayraktar TB2 sprijină exclusiv partea ucraineană și nu va livra niciodată aceste armamente părții ruse.

CITEȘTE ȘI: Achiziția dronelor pentru Armata României: Bayraktar TB2 vs. Watchkeeper X. Sau amândouă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel