Serbia și Rusia semnează un acord de consultare în materie de politică externă

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Serbia și Rusia au semnat un acord pentru a desfășura consultări reciproce asupra dosarelor de politică externă, în plină invazie rusă a Ucrainei.

Ministrul sârb de externe Nikola Selakovic a semnat vineri acordul cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, unde majoritatea delegațiilor occidentale i-au invitat pe cei mai importanți diplomați ruși ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Ministerul sârb de Externe a sugerat că planul de consultare stipulat în acord va continua timp de doi ani, menționând că Serbia este candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană, dar menține relații cu Rusia.

Deși Belgradul a declarat că sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, a refuzat în repetate rânduri să se alăture sancțiunilor impuse de Occident Moscovei.

Alinierea politicilor externe la Uniunea Europeană este una dintre premisele cheie pentru aderarea la blocul celor 27 de națiuni, dar Serbia sfidează din ce în ce mai mult apelurile în această direcție.

 

Opoziția sârbă pro-occidentală condamnă acordul de consultare

 

Mass-media din Serbia și Rusia au relatat că președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu Lavrov la New York și "au subliniat concentrarea comună asupra dezvoltării dinamice în continuare a relațiilor ruso-sârbe".

Oficialii din opoziţia pro-vestică sârbă au considerat semnarea acordului cu Moscova un indiciu că Vucic, un fost ultranaţionalist, a renunţat la aderarea la UE şi apropie Serbia de Rusia.

Partidul Libertății și Justiției, formațiune politică de opoziție, a considerat că semnarea de către Serbia a unui acord de consultare cu o țară care "încalcă direct Carta Națiunilor Unite și intenționează să anexeze teritorii (ucrainene)" este "de necrezut", într-un moment în care cea mai mare parte a lumii urmărește îndeaproape acțiunile Moscovei.

Însă ministrul de interne Alexander Vulin, purtător de cuvânt neoficial al lui Vucic, a considerat că"extinderea cooperării cu Rusia nu este o chestiune de respect pentru trecut, ci o decizie responsabilă pentru viitor".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel