Serbia mută diplomatic dacă Israelul recunoaşte Kosovo

H.D. Hartmann |
Data publicării:

Anunațată cu surle și trâmbițe, mutarea ambasadei Serbiei la Ierusalim s-a dorit a fi un eveniment politic de primă mărime. Atât pentru Israel cât și pentru Republica Sârbă. 

Nu numai că Serbia lua caimacul de la cafea, fiind prima țară europeană care ar fi făcut gestul transferului ambasadei, dar dovedea o strălucită mișcare de apropiere față de Washington, exact capitala care a umilit-o prin recunoașterea secesiunii unei provincii istorice sărbe și anume Kosovo.

Ca atare, în desenul internațional pe care îl are cu privire la Israel, președintele Trump a cerut ca semnarea unui acord dintre Serbia și Kosovo, de reabilitare a relațiillor dintre statul sărb și provincia secesionistă să fie semnat la Casa Albă. Zis și făcut, președintele Vuicic și leaderul kosovar Hoti fiind pozați, de stânga și de-a dreapta tatălui (Trump), un fel de alegorie la adresa trinității creștine, pe 4 septembrie, semnând un memorandum.

 

Recunoaşterea Kosovo de către Israel ar putea schimba radical situaţia

 

Problema nu se află în aceste gesturi pozitive și publice. În detaliile acestei înțelegeri se află micul diavol care va bloca Serbia să purceadă cu transferul ambasadei sale la Ierusalim. La numai zile după  ceremonia de semnare de la Casa Albă, Donald Trump, dezinvolt, fără a respecta imensele diferențe și sensibilități dintre Serbia și provincia sa rebelă, anunță că Israel va recunoaște suveranitatea Kosovo, efectiv provocând Serbia la un răspuns pe măsură.

Imediat Vucic spune că el se așteaptă ca Israel să respecte Serbia și națiunea sa, făcând astfel imediat legătura între mutarea ambasadei țării sale la Ierusalim și eventuala recunoaștere statală a provinciei Kosovo. Serbia nu își va îndeplini promisiunea de a-și muta ambasada la Ierusalim dacă Israelul recunoaște inamicul său Kosovo, a avertizat, miercuri, o sursă apropiată guvernului de la Belgrad, adăugând că recunoașterea formală a declarației de independență a lui Pristina din 2008 de către Israel ar „distruge” relația statului evreu cu Serbia.

 

Recunoaşterea Kosovo ar putea da naştere unei adevărate crize

 

Vorbind cu The Times of Israel, sursele sârbești au declarat că președintele Vučić a subliniat că un fel de „relație diplomatică” între Ierusalim și Pristina ar fi acceptabilă, dar nu o formală recunoaștere a Republicii Kosovo ca stat suveran."Acest lucru ar putea ajunge să fie o adevărată criză, cu excepția cazului în care există un compromis cu privire la ce tip de relație va ajunge Israelul să aibă cu Kosovo", a declarat sursa pentru The Times of Israel, vorbind sub condiția anonimatului. „Relațiile diplomatice cu Kosovo sunt un lucru, recunoașterea ca țară (stat) independent(ă) este cu totul altceva. Acest lucru ar distruge relația Israel-Serbia ", a spus sursa sârbă.

Desigur că semnarea tratatelor dintre Israel și țările arabe este un eveniment demn de respect. Scepticismul multor diplomați cu experiență se referă tocmai la imposibilitatea actualei administrații de a găsii soluții pentru respectarea drepturilor și altor popoare, cum ar fi cel palestianian, în obținerea unui stat independent.

Situația însă capătă alte conotații când consecințele normalizării relațiilor isarelo-arabe produce consecințe nefericite în alte părți ale planetei. Așa cum nici România nu poate recunoaște independența unei provincii secesioniste sărbești, indiferend care au fost condițiile istorice ale producerii dramei iugoslave, așa și Israel va trebui să fie extrem de atent la toate aspectele sensibile. Căci de diplomația extrem de profesionistă și de reală a Ierusalimului are nevoie acum lumea.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel