Semne de pace? Distrugătoarele SUA și-au anulat intrarea în Marea Neagră în ziua în care Biden a discutat cu Putin

Ionel Copcea |
Data publicării:

În ultimele ore, pe Internet s-a discutat despre întârzierea trecerii celor două nave de luptă americane prin Strâmtorile de la Marea Neagră. Este vorba despre navele care au fost trimise în Marea Neagră “în legătură cu mișcările de trupe rusești în apropierea granițelor occidentale”, după cum a precizat Comandamentul militar american.

Potrivit unei notificări transmise de SUA către Turcia, distrugătoarele Donald Cook și Roosevelt trebuiau să intre în Marea Neagră pe 14 aprilie. Conform Convenției de la Montreux, acestea puteau să rămână în acvatoriul Mării Negre până în perioada 04-05 mai.

Cu toate acestea, în loc să se îndrepte direct din Marea Mediterană prin Marea Marmara către Marea Neagră, navele americane au schimbat cursul și au intrat în una dintre bazele navale ale Forțelor Navale ale Greciei, respectiv Souda din Insula Creta.

Experții atrag atenția asupra faptului că acest lucru s-a întâmplat în ziua în care președintele american, Joseph Biden, l-a sunat pe omologul său rus, Vladimir Putin. După anumite informații, se pare că Biden a sugerat ca cei doi să se întâlnească „într-una dintre țările străine”. În acest context, în prezent nu se știe cu certitudine dacă Donald Cook și Roosevelt vor mai trece prin Bosfor.

Mass-media din Turcia a informat că reprezentanții americani au anulat decizia de a-și aduce navele de luptă în Marea Neagră. În special, acest tip de informații a fost publicat de portalul turc Tr724. Iar corespondentul ziarului turc Hurriyet, Ugur Ergan, a scris că Statele Unite și-au retras notificarea de intrare în Marea Neagră, pe care Ankara a primit-o în urmă cu câteva săptămâni. Trebuie precizat faptul că, în baza Convenției de la Montreux, notificările de această natură sunt trimise în Turcia de statele neriverane Mării Negre cu două săptămâni înainte de trecerea prin Strâmtoarea Bosfor.

2. -imagine fara descriere- (mutare-nave-marea-neagra_55723500.jpeg)

După cum a declarat jurnalistul turc, SUA au renunțat să mai trimită navele de luptă în Marea Neagră ca un gest de bunăvoință față de Rusia, pentru dezactivarea tensiunilor din regiune.

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să-și retragă trupele din regiunile occidentale, iar administrația prezidențială rusă a avertizat Statele Unite împotriva acțiunilor provocatoare.

Comentariul autorului: Anularea trecerii în Marea Neagră a distrugătoarelor americane a fost confirmată și de agenția rusească RIA Novosti. Aceasta a citat surse din cadrul Ministerului de Externe al Turciei, care au confirmat faptul că notificarea americană a fost retrasă.

Informațiile furnizate de agenție au fost preluate și de surse rusești de pe Twitter.

Cu toate acestea, agenția de presă Interfax, a informat că, după ce și-au refăcut proviziile în cadrul Bazei Navale Souda Bay, distrugătoarele Donald Cook și Roosevelt își continuă deplasarea către Marea Neagră, unde ar putea ajunge în cursul zilei de 15 aprilie.

În concluzie, se poate aprecia că intrarea distrugătoarelor americane în Marea Neagră este incertă. Probabil, în cursul zilei lucrurile se vor lămuri și se va știi cu siguranță dacă informațiile vehiculate în ultimele ore sunt reale sau nu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel