Şeful Statului Major al armatei franceze: Rusia „elaborează o strategie pe termen lung” în Ucraina. Acum se află în dificultate, dar acest lucru nu o face să se abată de la obiectivele sale

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Într-o analiză publicată la 22 aprilie, șeful Statului Major al forțelor armate [CEMA], generalul francez Thierry Burkhard, a comentat eșecurile forțelor rusești în Ucraina cu privire la lanțului de comandă al acestora, acuzându-l de minciună la toate nivelurile. Recent, şeful Statului Major al forțelor armate franceze a revenit asupra acestui subiect, precizând că, prin chemarea la arme a sute de mii de rezervişti, Rusia elaborează acum o strategie pe termen lung, chiar dacă a înregistrat pierderi grele pe câmpul de luptă.

"Liderii militari ruși au mințit. În primul rând, liderilor lor politici, lăsându-i să creadă că eficiența operațională a armatei ruse îi va permite să obțină o victorie rapidă în Ucraina. [...] Apoi subordonaților lor, despre obiectivele operațiunii, despre situația din Ucraina și, mai rău, despre capacitatea lor de a le oferi mijloacele necesare pentru a-și îndeplini misiunile. [...] Nu în ultimul rând, șefii militari ruși s-au mințit și pe ei înșiși", a precizat generalul francez Thierry Burkhard, șeful Statului Major al Apărării, potrivit Opex 360.

El a subliniat că "organizarea și comandă au fost în mare parte deficitare", cu unități rusești care "au fost lipsite în mod deosebit de logistică și sprijin eficient, cel puțin la începutul campaniei", ceea ce, "împreună cu erorile tactice și operaționale", a dat naștere la "slăbiciuni paralizante", care au "sunat clopotul morții pentru ambițiile inițiale ale Rusiei".

De atunci, după ce au eșuat în asigurarea controlului asupra regiunii Kiev și dincolo de loviturile dure pe care le-au suferit [scufundarea crucișătorului Moskva, atacul asupra podului din Crimeea etc.], forțele ruse au fost puse în mare dificultate de contraofensiva ucraineană lansată în septembrie, grație ajutorului militar occidental. Acest lucru a obligat Kremlinul să recheme 300.000 de rezerviști și să încredințeze, după pierderea orașului strategic Lyman, conducerea operațiunilor generalului Serghei Surovikin, descris ca fiind "nemilos" după ce s-a făcut remarcat în timpul celui de-al doilea război cecen și, mai ales, în timpul intervenției rusești din Siria.

În prezent, și după retragerea rusă din orașul Herson, capitala uneia dintre cele patru regiuni anexate de Rusia, linia frontului s-a stabilizat. În același timp, forțele rusești țintesc infrastructura critică a Ucrainei, în timp ce se afirmă în mod regulat că acestea rămân fără muniție... Acest lucru nu este confirmat de amploarea loviturilor pe care le-au efectuat în Ucraina în ultimele zile... Mai mult, Iranul le furnizează drone Shahed-136 [sau Geran-2], și chiar, în curând, rachete [dacă acest lucru nu a fost deja făcut]. Mai mult, în septembrie, președintele rus Vladimir Putin a îndemnat industria de armament să accelereze livrările...

Acestea fiind spuse, trebuie precizat că forțele ruse de ocupaţie controlează încă aproape 20% din teritoriul ucrainean.

În timpul audierii sale în Senat cu privire la proiectul de buget 2023, la 19 octombrie, generalul Burkhard a comentat ultimele evoluții în acest război. 

"În Ucraina, Rusia dezvoltă o strategie pe termen lung. Este adevărat că se află în dificultate, dar acest lucru nu este suficient pentru a o face să se abată de la obiectivele sale", a declarat generalul Burkhard.

Și, potrivit acestuia, "rechemarea rezerviștilor [...], de ordinul a câteva sute de mii de oameni, nu va schimba imediat cursul operațiunilor, dar arată că rușii se gândesc la continuarea acestora pe tot parcursul iernii.

Condițiile meteorologice di timpul iernii, "prin încetinirea operațiunilor militare", anunță o "perioadă critică la nivelul percepțiilor", precum și o "perioadă dificilă pentru coeziunea taberei occidentale, deoarece pârghiile energetice vor fi folosite la maximum de Rusia", a explicat generalul Burkhard.

"Rușii au efectuat, de asemenea, bombardamente asupra unor ținte cu dublă utilizare - instalații electrice, centre de distribuție a apei - care nu au avut ca scop slăbirea armatei ucrainene, ci obținerea rezilienței națiunii ucrainene în apropierea iernii", a subliniat șeful Statului Major al Apărării, adăugând că "nu trebuie să ne pierdem curajul". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel