Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Forțele Aeriene Ucrainene au doborât un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, pe care Rusia l-a folosit pentru a ataca orașele ucrainene. Sursa foto: Defense of Ukraine.
Forțele Aeriene Ucrainene au doborât un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, pe care Rusia l-a folosit pentru a ataca orașele ucrainene. Sursa foto: Defense of Ukraine.

Șeful Direcției Principale de Informații (GUR/HUR) din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina, generalul Kirilo Budanov, a făcut câteva precizări cu privire la sistemele de rachete pe care militarii ucraineni le utilizeaza in aceasta perioada pentru a distruge avioanele strategice rusești, potrivit Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina. Budanov a explicat modul în care Ucraina poate efectua atacuri specifice asupra avioanelor militare care sunt importante din punct de vedere strategic pentru armata rusă.

 

Astăzi, 19 aprilie, în urma unei operațiuni de succes a Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina, în cooperare cu Forțele Aeriene Ucrainene, pentru prima dată de la începutul agresiunii militare ruse, a fost distrus un bombardier strategic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.

Potrivit surselor agenţiei ucrainene de presă RBC-Ucraina, bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete sol-aer S-200.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații (GUR), Andrii Iusov, a subliniat, de asemenea, că doborârea bombardierului rus ar putea avea un impact asupra situației din regiunea Odesa.

Potrivit guvernatorului regiunii ruse Stavropol Krai, Vladimir Vladimirov, avionul rusesc s-a prăbușit în districtul Krasnogvardeiski din regiune. Vladimirov a afirmat că doi piloți s-au ejectat din aeronavă. Un pilot ar fi fost ucis, iar un alt membru al echipajului este dat dispărut.

Ministerul rus al Apărării a susținut că aeronava s-a prăbușit din cauza unei "defecțiuni tehnice" în timp ce se întorcea la bază după încheierea unei misiuni de luptă, potrivit presei ruse controlate de stat.

 

Forțele Aeriene Ucrainene au afirmat că au doborât aeronava

 

,,Pentru prima dată, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene Ucrainene, în cooperare cu Direcția Principală de Informații a Ucrainei, au distrus un bombardier strategic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 - purtător al rachetelor de croazieră X-22, pe care ruși le folosesc pentru a ataca orașele pașnice din Ucraina", a declarat comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleshchuk.

Potrivit serviciilor de informații militare ucrainene, aeronava rusă a fost doborâtă la aproximativ 300 de kilometri de Ucraina cu "aceleași mijloace care au fost folosite anterior pentru a doborî avionul radar rusesc A-50".

O sursă din cadrul serviciilor de informații militare a declarat pentru Kyiv Independent că avionul a fost doborât de un sistem antiaerian S-200 din epoca sovietică. Sistemul datează din anii 1960 și a fost descris anterior ca fiind o armă în mare parte învechită.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andrii Iusov, a declarat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty că al doilea avion rusesc a fost forțat să se întoarcă după ce primul a fost atacat.

"Înseamnă că o altă serie de rachete nu a fost lansată spre Ucraina", a declarat Iusov.

Forțele rusești folosesc în mod regulat bombardiere strategice și de atac maritim cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, în mod obișnuit înarmate cu rachete grele anti-navă AS-4 sau rachete de croazieră X-22, în atacurile aeriene împotriva Ucrainei. Unele dintre aceste avioane au fost utilizate pentru seria de bombardamente asupra oraşului ucrainean Mariupol, în 2022, folosind bombe neghidate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel