Șefii apărării din SUA și China au discutat probleme spinoase: Șeful Pentagonului crede că un război între cele două puteri militare poate fi evitat

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu ministrul chinez al apărării, amiralul Dong Jun, în Singapore, la 31 mai 2024. Sursa foto: Chad J. McNeeley/U.S. Defense Department.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu ministrul chinez al apărării, amiralul Dong Jun, în Singapore, la 31 mai 2024. Sursa foto: Chad J. McNeeley/U.S. Defense Department.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat la o reuniune a unor înalți oficiali din domeniul securității că nu vede războiul cu China ca fiind iminent și nici inevitabil, în ciuda escaladării rapide a tensiunilor în regiunea Asia-Pacific.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a înalților oficiali de securitate, că războiul cu China nu este nici iminent, nici inevitabil, în ciuda escaladării rapide a tensiunilor în regiunea Asia-Pacific, subliniind importanța unui dialog reînnoit între el și omologul său chinez pentru a evita "calculele greșite și neînțelegerile".

Comentariile lui Austin la forumul de apărare Shangri-La din Singapore au avut loc la o zi după ce s-a întâlnit timp de mai bine de o oră, în marja evenimentului, cu ministrul chinez al apărării Dong Jun, prima întâlnire în persoană între cei mai importanți oficiali din domeniul apărării de când contactele dintre armatele americană și chineză s-au întrerupt în 2022, după ce președintele de atunci al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, ceea ce a înfuriat Beijingul.

Niciuna dintre părți nu a făcut un pas în spate de la pozițiile cu privire la Taiwan - teritoriu pe care China îl revendică ca fiind al său și nu a exclus să folosească forța pentru a-l lua - și cu privire la pretențiile vaste ale Chinei în Marea Chinei de Sud, care au dus la confruntări directe între China și alte națiuni din regiune, în special Filipine.

Deși a refuzat să ofere detalii cu privire la specificul discuției lor, Austin a declarat că cel mai important lucru este că cei doi au vorbit din nou.

,,Atâta timp cât discutăm, suntem capabili să identificăm acele probleme care sunt supărătoare și vrem să ne asigurăm că am stabilit mecanisme de control pentru a ne asigura că nu există percepții și calcule greșite... care pot scăpa de sub control", a precizat oficialul american.

"Poți face astfel de lucruri doar dacă ești în dialog".

 

Nu este posibil ca Beijingul și Washingtonul să rezolve toate problemele bilaterale într-o singură întâlnire

 

Austin și Dong s-au întâlnit timp de peste o oră la hotelul de lux care găzduiește forumul anual de securitate la care participă oficiali din domeniul apărării din întreaga lume.

Austin a declarat că discuțiile telefonice între comandanții militari americani și chinezi vor fi reluate "în lunile următoare", potrivit unui comunicat publicat de Pentagon.

El a salutat, de asemenea, planurile de înființare a unui "grup de lucru pentru comunicații de criză" cu China până la sfârșitul anului, se arată în comunicat.

Ministrul chinez al Apărării, Dong Jun, spune că oricine îndrăznește să separe Taiwanul de China "va fi făcut bucăți"

,,China rămâne angajată în favoarea reunificării pașnice. Cu toate acestea, această perspectivă este din ce în ce mai mult erodată de separatiștii pentru independența Taiwanului și de forțele străine", a avertizat Dong.

Descriind discuțiile ca fiind "pozitive", purtătorul de cuvânt al apărării chineze, Wu Qian, a declarat reporterilor că relațiile între militari "își opresc în prezent declinul și se stabilizează".

Dar Wu a avertizat că nu este posibil ca Beijingul și Washingtonul să rezolve toate problemele bilaterale într-o singură întâlnire, subliniind disputa lor cea mai spinoasă cu privire la Taiwan, pe care China îl consideră parte a teritoriului său.

Ediția din acest an a Forumului Shangri-La are loc la o săptămână după ce China a organizat exerciții militare în jurul Taiwanului și a avertizat cu privire la un război asupra insulei susținute de SUA, după inaugurarea președintelui William Lai Ching-te, pe care Beijingul l-a descris ca fiind un "separatist periculos".

Disputa privind Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră parte a teritoriului său, se află în fruntea listei de dezacorduri dintre cele două state rivale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel