Șefa contraspionajului militar german: Serviciile ruse şi chineze şi-au intensificat activitatea pe teritoriul Germaniei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Recent, în Germania au înregistrat în repetate rânduri survoluri neautorizate cu drone de mici dimensiuni în apropierea unor baze militare ale Bundeswehr, inclusiv asupra unor zone în care militarii ucraineni au fost instruiți pentru a învăţa să folosească arme oferite de statele occidentale.

Serviciul de contrainformații militare al Germaniei (MAD) a emis recent un avertisment cu privire la intensificarea activității agențiilor de informații străine, inclusiv rusești și chineze, pe teritoriul Germaniei.

"Agențiile de informații ale unor state folosesc toate mijloacele de care dispun pentru a culege informații, a-și consolida influența și a urmări interesele țărilor lor", a subliniat într-un interviu acordat duminică, 30 octombrie, agenției dpa, Martina Rosenberg, care a preluat conducerea MAD în octombrie 2020.

Șefa contraspionajului militar al Germaniei, Martina Rosenberg, susţine că activitățile serviciilor de informații străine în Germania au fost intense chiar și înainte de 24 februarie, adică înainte de începerea agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, iar acum, când situația de securitate din Europa s-a schimbat semnificativ, lupta împotriva spionajului străin este deosebit de importantă.

"Scopul activității noastre este de a identifica orice tentative de spionaj, în special din partea serviciilor de informații rusești și chineze, în timp util și în cooperare cu partenerii noștri naționali și internaționali, pentru a le respinge în mod eficient", a declarat şefa contraspionajului militar german, potrivit Deutsche Welle.

Martina Rosenberg a reamintit că în ultima vreme au existat în Germania încercări repetate de spionare a obiectivelor militare care aparțin forțelor armate germane. În special, au fost observate drone care zburau deasupra unor baze în care au fost desfășurate unități și subunități ale Bundeswehr, precum și centre de pregătire în care erau antrenați militari ucraineni, dar nu a fost posibil să se stabilească scopul acestora.

Incidente similare au avut loc la poligonul de antrenament Wildflecken din apropierea landului Hesse. Potrivit Ministerului german al Apărării, drone neidentificate au survolat această zonă de mai multe ori în noaptea de 1 octombrie.

La sfârșitul lunii august, potrivit Ministerului german al Apărării, serviciile speciale rusești au încercat să spioneze militarii ucraineni care erau instruiți în Germania pentru a învăţa cum să folosească sisteme de arme occidentale.

În acel moment, serviciul de contrainformații militare al Germaniei a precizat  ca două centre militare ar fi fost în mod special spionate, şi anume baza de la Idar-Oberstein, în Renania-Palatinat, şi cea de la Grafenwöhr, în Bavaria, gestionată de armata americană.

Contraspionajul german susţine că a fi fost vorba în principal de prezenţa unor vehicule în apropiere de intrarea în taberele militare.

La Idar-Oberstein, armata germană a instruit soldaţi ucraineni în utilizarea obuzierului 'Panzerhaubitze 2000', în timp ce la Grafenwöhr forţele americane au antrenat ucraineni în folosirea sistemelor de artilerie occidentale.

Conform MAD, terenurile de antrenament au fost de asemenea survolate în mai multe rânduri de mici drone.

Serviciile germane suspectează de asemenea Rusia că a încercat să spioneze telefoanele mobile ale ucrainenilor în cursul instruirii din Germania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel