Secretarul CSS, CSAT-ul R.Moldova, declarații curajoase: Nu mai putem miza pe neutralitate. ”Trebuie să începem dezvoltarea capacității de apărare”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Națională. Sursă foto: Sursă foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova
Armata Națională. Sursă foto: Sursă foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova

Moldova nu se mai poate baza doar pe statutul său de țară neutră și trebuie să-și intensifice capacitățile militare defensive, a declarat luni un consilier de securitate al președintelui pro-occidental Maia Sandu.

R.M. a solicitat aderarea la Uniunea Europeană în acest an și a condamnat ferm invadarea Ucrainei de către Rusia , dar are trupe și forțe de menținere a păcii ruși bazate în regiunea sa separatistă Transnistria și este dependentă de energia furnizată de F. Rusă.

Acest lucru a fost evidențiat și de către secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, în cadrul unei mese rotunde pe tema consolidării rezilienței R. Moldova, în contextul elaborării unei noi Strategii Naționale de Securitate. Experții au subliniat și necesitatea reziliențe la nivel regional, în contextul războiului din Ucraina.

El a declarat că Republica Moldova nu mai poate miza pe instrumente de politică externă, precum neutralitatea, și trebuie să-și dezvolte capacitățile de apărare. Totodată, el a subliniat că statul are nevoie de susținerea cetățenilor în acest demers vital pentru supraviețuirea statului:

„Republica Moldova nu se mai poate baza exclusiv pe instrumentele de politică externă, dintre care unul este statutul său neutru, pentru a asigura stabilitatea statului”, a spus Dorin Recean, consilierul de securitate.

Noua strategie de securitate ar urma să fie gata în februarie-martie anul viitor, a anunțat Dorin Recean, potrivit Radio Chișinău.

„Republica Moldova trebuie să înceapă lucrările pentru creșterea potențialului său de apărare... Autoritățile trebuie să obțină sprijinul conștient al cetățenilor care ar trebui să înțeleagă că este critic pentru supraviețuirea statului”, a spus el, solicitând alocarea de fonduri pentru această sarcină.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel