Se separă apele. Ambasadorul Zuckerman numește „Axa Răului” - China, Rusia și Iran - în războaiele împotriva Ucrainei și Israelului

Photo credit: Iranian Diplomacy Irdiplomacy.ir
EXCLUSIV
Photo credit: Iranian Diplomacy Irdiplomacy.ir

Excelența Sa Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, a acordat DefenseRomania un interviu în care a numit parteneriatul politico-militar dintre China, Federația Rusă și Iranul drept Axa Răului în ceea ce privește destabilizarea situației de securitate la nivel mondial.

În februarie 2022 Federația Rusă a invadat Ucraina declanșând cea mai mare criză de securitate din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Au urmat atrocitățile de la Irpin, Bucea, Hostomel, Borodianka și alte localități ucrainene. Gropile comune pe care nimeni nu credea că le va mai vedea în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Rusia și-a continuat atacurile asupra populației civile prin bombardarea intensă a infrastructurii energetice a Ucrainei în iarna anului trecut, și continuă să atace și azi cu drone infrastructua civilă ucraineană, inclusiv la Gurile Dunării, în imediata apropiere a graniței României. Mii de civili au fost uciși în Ucraina de bombardamentele Armatei ruse de ocupație.

Alianța militară dintre Federația Rusă și Iranul, stat fundamentalist care sponsorizează activ terorismul la nivel mondial, a fost parafată prin transferul către Rusia a mii de drone iraniene, în special Shahed, în diferite versiuni, pe care rușii le folosesc intens în lovirea infrastructurii civile și militare a Ucrainei. Există informații și cu privire la faptul că Iranul va livra Rusiei rachete pentru a alimenta mașinăria rusă de război în Ucraina. 

China în schimb are o strategie mult mai complexă. Fără să condamne crimele ruse de război, China, un gigant economic în comparație cu Rusia, oferă sprijin politic Moscovei și se erijează în „pacificator”. Strategia Chinei e pe termen lung, ea nu are nevoie de o înfrângere a Rusiei în Ucraina, ci de una antiamericană, slăbită și dependentă de ea.

 

Axa Răului - China, Rusia și Iran destabilizează întreaga securitate la nivel mondial

 

Pe 7 octombrie 2023 Israelul a fost victima unui atac fără precedent în contextul în care au fost uciși sute de civili și alți aproape 200 au fost răpiți de jihadiști Hamas care s-au infiltrat pe teritoriul israelian. Niciodată după Holocaust nu au mai murit atâția israelieni într-o singură zi. 

Deși grupare sunită, în spatele Hamas în ceea ce privește înarmarea și logistica se află Iranul, stat fundamentalist care poartă prin proxy de mult timp războaie împotriva Israelului, singurul stat care are stipulat în Constituție distrugerea Israelului. 

Situația e cu atât mai gravă cu cât gruparea șiită Hezbollah, care activează în Liban în nordul Israelului și care e subordonată total Iranului, amenință cu deschiderea unui nou front și lansează zilnic rachete către Israel.

Excelența Sa Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, în interviul pe care l-a acordat săptămâna trecută DefenseRomania în contextul atacului asupra Israelului, nu s-a ferit să numească parteneriatul dintre China, Federația Rusă și Iran drept Axa Răului.

„Rușii s-au îndreptat spre prietenii lor iranieni și chinezi. Noi o numim The Axis of Evil (n.r. - Axa Răului). Iranienii au transferat Rusiei drone cu care ucid oameni inocenți. Am ajuns la un punct în care iranienii trimit proxy Hamas pentru a comite atrocități în Israel. Ceea ce se întâmplă azi în Israel distrage atenția lumii de la atrocitățile comise de ruși în Ucraina, dar mai ales blochează resurse importante pentru Ucraina. Vor trebui trimise arme și către Israel. Atenția e focusată pe Israel și palestinieni. Îmi e teamă ca China să nu facă același lucru în Taiwan”, a precizat Adrian Zuckerman.

El și-a arătat convingerea că atacul împotriva Israelului, orchestrat de Iran prin Hamas, a avut acordul tacit al Federației Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel