Se naște un nou tanc. Germania a demarat dezvoltarea succesorului Leopard 2, iar Italia vrea să facă parte din proiect

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În luna septembrie au apărut primele informaţii ca Germania, Italia, Spania și Suedia vor începe să lucreze împreună la dezvoltarea unui nou tanc care să înlocuiască Leopard 2, dar şi pe italianul Ariete. Dezvoltarea va fi realizată cu implicarea companiilor Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Rheinmetall din Germania, conglomeratul italian Leonardo, Saab din Suedia și o companie spaniolă anonimă. Recent, compania Leonardo, controlată de statul Italia își propune să se alăture programului militar german care are ca obiectiv devoltoarea unui tanc Leopard 2 de nouă generație.

În vara precedentă, Ministerul italian al Apărării și-a făcut publică intentia de a achiziționa 133 de tancuri Leopard 2A8 din Germania, în încercarea de a-și îndeplini obligațiile in materie de aparare asumate in cadrul NATO. 

În același timp, au existat informatii conform cărora Franța se gândea să includă Italia în proiectul MGCS [Main Ground Combat System] pentru a contrabalansa influența Germaniei.

Documentul programului multianual "Documento Programmatico Pluriennale 2023-2025" , publicat de guvernul italian în octombrie, făcea aluzie la achiziționarea unui Leopard 2 de "ultimă generație", deși nu se facea mentiune directa la versiunea Leopard 2A8. Conform acestui document, estimarea bugetară anticipată pentru acest program este de aproximativ 8,246 miliarde de euro până în 2037.

De asemenea, documentul implică faptul că ar trebui să se pună bazele unui efort de colaborare pentru construirea viitorului tanc de luptă principal european. Acest obiectiv se aliniază cu obirctivele stabilite în cadrul proiectului franco-german MGCS.

În plus, pentru perioada 2024-2037, guvernul italian își exprimă intenția de a aloca 15 miliarde de euro pentru programul AICS [Armored Infantry Combat System].



De asemea, este neclar dacă Italia se referă la Leopard 2A8 atunci când menționează un Leopard de "ultimă generație", mai ales că producătorii germani au în vedere o nouă variantă denumită Leopard 2AX.

Roberto Cingolani, CEO al conglomeratului italian Leonardo, și-a exprimat la 9 noiembrie dorința de a se alătura inițiativei germane de dezvoltare a unui tanc Leopard 2 de nouă generație.

"Într-adevăr, facem progrese în acest domeniu, iar negocierile avansează destul de bine. Cu toate acestea, nu am libertatea de a divulga mai multe detalii în acest moment", a declarat dl Cingolani, potrivit Reuters.

O interpretare a ceea ce a vrut să spună Cingolani ar putea presupune participarea companiei Leonardo în colaborare cu Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall, Saab și Indra, ca răspuns la apelul Comisiei Europene, ca parte a programului Future Main Battle Tank [FMBT]. O sumă de 30 de milioane de euro este rezervată pentru acest program, obiectivul fiind studii de cercetare axate pe un nou tanc de luptă principal european.

Interesant este faptul că această inițiativă s-a lovit de obstacole în august anul trecut, existând temeri că ar putea pune în pericol proiectul MGCS. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a precizat că aceasta nu includea Berlinul și că era exclusiv prerogativa industriașilor de peste Rin.

Youtube video image

Leopard 2A8 reprezintă versiunea avansată și modernizată a renumitului tanc german Leopard 2, ale cărui origini pot fi urmărite până la Leopard 2A7HU, un tanc de luptă destinat Ungariei. În anul 2023, în cadrul ierarhiei militare germane se luă în considerare o primă comandă de 18 tancuri Leopard 2A8.

Pregătite să înlocuiască cele 18 tancuri germane Leopard 2A6 oferite Ucrainei, aceste modele mai noi ar urma să fie introduse în armata germană până în anul 2025.

Având în vedere angajamentul considerabil al Ministerului german al Apărării de a-și moderniza continuu flota de Leopard 2 în loc să se orienteze către un tanc nou - un exemplu important fiind KF-51 Panther, dezvoltat recent de Rheinmetall, se preconizează că, odată introdus, Leopard 2A8 se va număra printre cele mai importante tancuri din lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel