Schimb de prizonieri între Kiev şi separatişti. Cât de important este un ofiţer de informaţii pentru Ucraina?

S.I. Catalin |
Data publicării:

Un important schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei a avut loc duminică la amiază, însă acest schimb, fiind şi cel mai mare de la începutul războiului care durează de mai bine de cinci ani, a provocat controverse aprinse în rândul cetăţenilor ucrainei.

Schimbul de 200 de prizonieri, care a avut loc la un punct de control din apropierea orașului Horlivka, din regiunea separatistă Donețk, la 29 decembrie, a inclus personal militar, civili, membri ai forțelor de securitate Berkut desființate din Ucraina.

Schimbul a provocat contestări în societatea ucraineană deoarece Zelenski a fost de acord să elibereze persoane care erau acuzate de infracțiuni fără legătură cu războiul din estul țării, inclusiv cinci ofițeri Berkut care au contribuit la încercările de reprimare violentă a manifestațiilor proeuropene în timpul EuroMaidanului din februarie 2014, transmite Kyiv Post.com şi UNIAN.

Berkut este numele Jandarmeriei din Ucraina, o fostă unitate specială a Ministerului de Interne ucrainean, implicată direct în reprimarea protestelor pro-europene din 2014. Forţele speciale anti-revoltă Berkut constituiau principala forţa însărcinată cu reprimarea mişcării populare. In febroarie 2014, Arsen Avakov,la acel moment, ministrul interimar de interne al Ucrainei, a semnat un decret care a dus la desfiinţarea forţelor speciale anti-revoltă Berkut.

 

Schimbul a provocat controverse mari în societatea ucraineană deoarece Zelenski a fost de acord să elibereze luptători ofiţeri ai fostei unităţii speciale Berkut


,,Nu înțeleg de ce sistemul nostru judiciar, tribunalele și procurorii, îi fac pe plac lui Vladimir Putin și îi predau ucigașii", a afirmat Mustafa Naytem, jurnalistul ale cărui postări pe Facebook i-au determinat pe ucraineni să participe în număr cât mai mare la revoluția din 2014.

Familiile protestatarilor uciși de luptătorii Berkut în timpul tulburărilor pro-occidentale din 2014 au criticat decizia Kievului și au avertizat într-o scrisoare deschisă pe Facebook că eliberarea acestora ar putea duce la un „val de proteste".

 

O sută de luptători Berkut sunt echivalentul unui ofițer ucrainean de informaţii


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comentat controversa cu privire la includerea pe listele de schimb a unor foşti ofiţeri de poliție ai fostei unităţii speciale Berkut. Zelenski a vorbit în faţa presei despre decizia controversată de a preda cinci membri din Berkut, acuzați că au ucis participanți la protestele de pe EuroMaidanul din 2014 și care au dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

„Dacă nu am fi schimbat luptători Berkut, nu ne-am fi putut aduce acasă oamenii noștri în viaţa", a spus Zelenski reporterilor după ce i-a salutat pe foștii captivi la sosirea lor pe aeroportul din Kiev.

„Dacă aș putea da 100 de luptători de la Berkut pentru a returna unul dintre ofițerii ucraineni de informații, aș face-o", a mai spus liderul de la Kiev.

Zelensky a menționat că doi dintre cele cinci foşti ofiţeri Berkut fuseseră în arest la domiciliu până la data planificată a schimbului de prizonieri, dar şi ca aceştia au fost bine trataţi în comparaţie cu prizonierii ţinuţi captivi de forţele pro-ruse din estul Ucrainei. ,,Arată diferit de băieții noștri. Nu sunt slabi, nu au fost bătuți de alți oameni - în acești cinci ani viața lor a fost destul de bună", a spus președintele ucrainean.

 

Noțiunea de schimb de prizonieri „toți pentru toți" a fost acceptată în timpul discuțiilor de pace de la Paris, din 9 decembrie, în așa-numitul format Normandia de negocieri în 4 – Ucraina, Rusia, Franța și Germania.


„Oamenii sunt acasă. Am făcut ceea ce am spus: [Schimbul de prizonieri a avut loc] înainte de Anul Nou", a spus Zelenski reporterilor după primirea celor 76 de persona. „Deci, ei vor sărbători Anul Nou împreună cu familiile lor, în casele lor, cu părinții, cu copiii. Asta este grozav. Sunt fericit și sunt convins că la fel sunt și ei", a mai adăugat el, potrivit Moldova.Europalibera.org.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel