Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un informator rus care spiona zonele în care erau desfăşurate avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Ucrainene

Cristian Soare |
Data publicării:

Direcţia de Contraspionaj din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), în timpul unei operațiuni speciale, a reținut un informator rus care urmărea activitatea avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Ucrainene.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), autorul acţiunilor de spionaj s-a dovedit a fi un locuitor din Crimeea, care în 2014 a sprijinit trupele ruse de ocupaţie și a ales să rămână pe teritoriul peninsulei ocupate temporar. Cât a locuit pe teritoriul peninsulei Crimeea, bărbatul a primit un pașaport cu cetățenie rusă și a intrat voluntar în armata rusă.

Ulterior, un reprezentant al Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a venit la el cu o "propunere" de cooperare secretă.

La îndemnul acestuia, înainte de începerea invaziei ruse la scară largă din februarie 2022, bărbatul recrutat de serviciile ruse de informaţii a ajuns în regiunea Mikolaiv, unde locuiesc rudele sale. Pe teritoriul regiunii ucrainene, el trebuia să colecteze informații despre zonele în care se afla trupele ucrainene, dar și informaţii despre desfăşurările de tehnica militară.

La scurt timp după declasarea invaziei ruse, în 2022, bărbatul a fost mobilizat în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Activând în cadrul uneia dintre unitățile militare ucrainene, acesta a cules informaţii despre locul în care erau desfăşurate avioane de luptă, dar și informaţii despre zonele în care erau amplasate sistemele ucrainene de apărare aeriană.

De asemenea, el era interesat de informații despre punctele de depozitare cu muniție și combustibil ale Forțelor de Apărare Ucrainene.

Potrivit anchetei, el a transmis informațiile obținute către forţele ruse de ocupaţie, prin intermediul fostei sale soții, care locuiește în Crimeea și care se afla în vizorul serviciilor speciale rusești.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel