Șapte foști comandanți ai NATO spun că SUA și aliații lor „trebuie să facă tot ce pot” pentru victoria Ucrainei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
U.S. Army Europe and Africa (USAF) a participat la exercițiul Rapid Trident 21 în perioada 20 septembrie - 1 octombrie 2021 la Centrul internațional de securitate pentru menținerea păcii de lângă Yavoriv, Ucraina. Sursa Foto: U.S. Army.
U.S. Army Europe and Africa (USAF) a participat la exercițiul Rapid Trident 21 în perioada 20 septembrie - 1 octombrie 2021 la Centrul internațional de securitate pentru menținerea păcii de lângă Yavoriv, Ucraina. Sursa Foto: U.S. Army.

Un nou eveniment excepțional, care ar trebui să pună foarte mult pe gânduri toate țările membre NATO și partenere, a avut loc în aceste zile.

Pericolul foarte mare, reprezentat de efectele unei posibile victorii a Rusiei în războiul contra Ucrainei, face ca șapte foști comandanți ai forțelor aliate din Europa (SACEUR), din ultimii opt, să tragă un semnal de alarmă pentru a sprijini, aproape fără limite, Ucraina.

„Acum este momentul ca America și aliații săi să sape mai adânc pentru a obține Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga”. Dacă acest sprijin va scădea, vor fi consecințe dezastruoase pentru Ucraina, Statele Unite, aliații și partenerii Americii din întreaga lume.

Cei șapte înalți ofițeri americani au trimis publicației Defense One un apel de a se acționa acum, deoarece costurile vor fi prea mari dacă se mai întârzie.

Redăm în continuare mesajul generalilor Wesley K. Clark, Joseph Ralston, James l. Jones, James Stavridis, Philip Breedlove, Curtis M. Scaparrotti și Tod Wolters.

În această săptămână, lumea a marcat un an de la atacul total al Rusiei asupra independenței Ucrainei. Lansând un atac brutal și neprovocat asupra Kievului, președintele rus Vladimir Putin a intenționat să răstoarne guvernul ales democratic al Ucrainei și să submineze voința a milioane de cetățeni ai săi. Dar în zilele care au urmat, poporul ucrainean a sfidat așteptările, a respins încercarea inițială de cucerire a Rusiei și s-a mobilizat pentru a duce un război mai lung în apărarea țării lor.

Tenacitatea poporului ucrainean și disponibilitatea lor de a se sacrifica pentru libertate a inspirat lumea. O vastă coaliție de națiuni condusă de Statele Unite și aliații săi din NATO s-a adunat pentru a sprijini Ucraina cu arme, pregătire militară și asistență economică, astfel încât să poată rezista atacurilor neîntrerupte ale Rusiei asupra infrastructurii și să recupereze teritoriul pierdut. Un an mai târziu, ucrainenii continuă să dea dovadă de curaj și seriozitate în lupta împotriva ocupării brutale de către Rusia a provinciilor din estul Ucrainei.

 

Trebuie să facem tot ce putem pentru a grăbi o victorie ucraineană împotriva Rusiei

 

În calitate de foști comandanți supremi aliați ai NATO (SACEUR), care au condus toate forțele americane în Europa, știm cât de esențial a fost sprijinul SUA și al aliaților pentru succesele Ucrainei pe câmpul de luptă. Știm, de asemenea, cât de importantă este această luptă pentru interesele de securitate ale Americii.

Lumea ar fi un loc mult mai periculos dacă Putin ar fi reușit să răstoarne guvernul Ucrainei. Aliații noștri NATO ar fi, mai degrabă, amenințați și mai vulnerabili la constrângerea Rusiei, decât să se simtă întăriți de angajamentul Americii față de securitatea europeană. Este foarte probabil ca o invazie rusă de succes să fi încurajat China să acționeze împotriva Taiwanului, o democrație înfloritoare și partener economic vital al SUA. În schimb, eșecurile militare ale Kremlinului dau Beijingului o pauză.

Istoria învață America că, conflictele îndepărtate din străinătate ne pot amenința direct acasă atunci când nu ne angajăm. De două ori în secolul trecut, Statele Unite au trimis milioane de trupe în Europa pentru a lupta în războaie pe care, la început le ignoraseră, împotriva agresorilor care au rămas necontrolați. Nu trebuie să facem din nou această greșeală. Trebuie să facem tot ce putem pentru a grăbi o victorie ucraineană împotriva Rusiei. De aceea, vizita președintelui Joe Biden la Kiev săptămâna aceasta a fost atât de importantă, la fel ca și declarațiile puternice de sprijin pentru Ucraina din partea liderilor republicani și democrați din Congres.

 

Forțele ucrainene au demonstrat o capacitate remarcabilă în lupta împotriva unei forțe inamice mult mai mari

 

La douăsprezece luni de la începutul campaniei militare a lui Putin, războiul se află într-un moment critic. Rusia își mobilizează forțele pentru a lansa ofensive reînnoite și recurge la tactici din ce în ce mai barbare pentru a-și impune voința în fața Ucrainei. În estul Ucrainei, armata rusă nivelează orașe, comite execuții în masă, torturează civili și trimite sute de mii de bărbați, femei și copii ucraineni în Rusia împotriva voinței lor. Statele Unite au numit pe bună dreptate aceste acțiuni, crime împotriva umanității. Nu există loc în lumea civilizată pentru această depravare. Avem responsabilitatea, înrădăcinată în valorile și interesele noastre, de a ne asigura că Rusia nu poate funcționa cu atâta impunitate (fără a fi pedepsită – nota autorului).

Armata ucraineană se pregătește pentru propriile sale contraofensive, beneficiind de noi sisteme de arme și antrenamente occidentale, inclusiv echipamente americane de miliarde de dolari. Forțele ucrainene au demonstrat o capacitate remarcabilă în lupta împotriva unei forțe inamice mult mai mari și pot reuși în acest război cu un sprijin puternic continuu. Dar dacă acest sprijin va scădea, ele ar putea eșua – cu consecințe dezastruoase pentru Ucraina, Statele Unite, aliații și partenerii noștri din întreaga lume. Este în puterea noastră să evităm această soartă.

Acum este momentul ca America și aliații săi să sape mai adânc pentru a obține Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga și a reuși și pentru a demonstra că America rămâne forța principală pentru libertate și dreptate în întreaga lume”.

Fiecare autor a servit în calitate de Comandant Suprem Aliat al NATO în Europa (SACEUR). Gen. Wesley K. Clark, US Army, ret., a servit din 1997 până în 2000. Generalul Joseph Ralston, USAF, ret., din 2000 până în 2003. Generalul James L. Jones, USMC, ret., din 2003 până în 2006. Amiralul James Stavridis, USN ret., din 2009 până în 2013. Gen. Phil Breedlove, USAF, ret., din 2013 până în 2016. Gen. Curtis M. Scaparrotti, US Army, ret., din 2016 până în 2019. Gen. Tod Wolters , USAF, ret., din 2019 până în 2022.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel