Rușii caută soluții disperate împotriva dronelor maritime ucrainene. Noile drone FPV integrate pe nave asigură succesul „aproape garantat”

Ionel Copcea |
Data publicării:
PHOTO SOURCE: AITELLY
PHOTO SOURCE: AITELLY

Potrivit portalelor ruse de propagandă pro-război, navele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) vor fi dotate cu o nouă generație de drone FPV de producție autohtonă. Rușii spun că acestea vor fi deosebit de eficiente în lupta împotriva dronelor maritime ucrainene.

După cum a precizat spre exemplu portalul de propagandă rusă Topwar, noile drone sunt echipate cu un focos cu fragmentație, care poate fi activat la distanță de țintă. Un astfel de dispozitiv va fi suficent pentru distrugerea unei drone maritime. Operatorul trebuie doar să apropie drona de obiectiv și să detoneze dispozitivul exploziv montat pe aceasta. În acest fel, ținta plutitoare va fi distrusă aproape garantat, spun rușii.

Anterior, partea rusă a anunțat că, până la sfârșitul acestui an, FRMN va primi în dotare trei nave mici purtătoare de rachete din clasa Karakurt (Proiect 22800). Prima navă de acest tip îndeplinește deja misiuni în cadrul flotei, fiind livrată vara trecută.

 

Noile nave purtătoare de rachete din clasa Karakurt vor fi dotate și cu rachete hipersonice Zircon

 

2. Corveta ru... (screenshot-2023-11-07-113835_13371400.png)

Corveta rusă Cyclone, din clasa Karakut Project 22800. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Navele mici purtătoare de rachete din clasa Karakurt dispun de opt instalații verticale pentru lansarea rachetelor de croazieră de tip Oniks și Kalibr. În perspectivă, se presupune că acestea vor primi în dotare rachete hipersonice Zircon.

Datorită tonajului relativ mic, navele din clasa Karakurt sunt capabile să părăsească rapid portul, să lanseze rachete și să plece înainte ca adversarul să poată executa o lovitură de răspuns.

Până la sfârșitul anului 2024, alte două nave mici purtătoare de rachete din clasa Karakurt vor fi livrate Flotei ruse din Oceanul Pacific și încă una Flotei din Marea Baltică.

Comentariul autorului: Prima navă mică purtătoare de rachete din clasa Karakurt, Tsyklon, a fost livrată FRMN pe 12.07.2023.

Cea de-a doua navă de acest tip, Askold, ar fi trebuit să fie transferată flotei până la sfârșitul anului 2023. Însă, aceasta a fost lovită pe 04.11.2023, în timpul unui atac cu rachete al armatei ucrainene, și a fost scoasă din funcțiune. Partea rusă susține că nava se află în reparații și ar putea fi livrată FRMN în luna decembrie 2024.

Cele două nave care vor fi introduse în dotarea FRMN până la sfârșitul acestui an sunt Amur și Tucha, lansate la apă în 2022 și 2023.

În 2025, este planificată livrarea către FRMN a celei de-a cincia nave Proiect 22800, respectiv Taifun.

În compunerea Flotei din Marea Baltică se află deja în serviciul de luptă trei nave din clasa Karakurt. Este vorba despre navele Mytishchi, Sovetsk și Odintsovo. Trebuie precizat faptul că, în caz de necesitate, navele mici purtătoare de rachete ale Flotei din Marea Baltică ar putea fi aduse în Marea Neagră, pe apele interne ale Rusiei. În acest fel, ar putea fi evitat blocajul Strâmtorilor Bosfor și Dardanele, care a fost impus de Turcia, în baza convenției de la Montreux.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel