Rușii ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, profitând de timpul rămas până la sosirea ajutorului american: Comandamentul militar rus va lua probabil în considerare o nouă contraofensivă

Cristian Soare |
Data publicării:
Blindate ale Armatei ruse / ministerul apărării, facebook
Blindate ale Armatei ruse / ministerul apărării, facebook

Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că rușii și-ar putea intensifica atacurile folosind o fereastră de timp rămasă înainte de sosirea noii asistențe de securitate americane pentru Ucraina. La 20 aprilie, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat un proiect de lege care ar urma să ofere Ucrainei un ajutor de aproximativ 60 de miliarde de dolari. Proiectul de lege trebuie acum să fie aprobat de Senat și semnat de președinte înainte ca ajutorul să poată fi livrat.

Aceste demersuri, precum și logistica necesară pentru ca ajutorul american să ajungă pe linia frontului din Ucraina, vor însemna probabil că ajutorul nu va începe să aibă un impact pe câmpul de luptă decât peste câteva săptămâni.

"Prin urmare, este probabil ca situația de pe linia frontului să continue să se deterioreze în acest interval de timp, în special dacă forțele rusești își vor intensifica atacurile pentru a profita de fereastra limitată înainte de sosirea noului ajutor american", se arată în raportul ISW.

Analiștii notează că forțele ucrainene ar putea înregistra unele înfrângeri în următoarele săptămâni, în așteptarea asistenței de securitate oferite de SUA pentru a permite Ucrainei să stabilizeze frontul. Cu toate acestea, este posibil ca trupele ucrainene să poată opri actuala ofensivă rusă dacă noul pachet de ajutor oferit de SUA va ajunge mult mai repede.

Raportul adaugă: "Amenințarea unei avansări rusești semnificative din punct de vedere operațional în următoarele săptămâni rămâne, deși comandamentul ucrainean ar putea avea mai multă libertate de acțiune pentru a-și asuma riscuri pe termen scurt cu resurse tot mai puţine pentru a preveni o astfel de avansare, odată ce va ști că mai multe echipamente vor ajunge în următoarea perioadă".

Experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că este probabil ca rușii să intensifice operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone în următoarele săptămâni pentru a profita de lipsa de tehnica militară cu care se confruntă forţele ucrainene.

În plus, trupele rusești continuă și, în unele zone, au intensificat operațiunile ofensive, probabil pentru a profita de condițiile metro și de lipsa continuă de provizii ucrainene înainte de sosirea asistenței de securitate occidentale promise.

 

Rușii ar putea totuși să obțină câștiguri semnificative din punct de vedere operațional

 

În același timp, experții subliniază că trupele rusești au obținut doar succese tactice în ultimele șase luni de deteriorare a situației din Ucraina și este puțin probabil să realizeze un avans care ar face ca linia frontului să se prăbușească.

Cu toate acestea, rușii ar putea totuși să obțină câștiguri semnificative din punct de vedere operațional în următoarele săptămâni, favorizând zonele în care apărarea ucraineană pare relativ fragilă, cum ar fi la vest de Avdiivka, sau zonele în care trupele rusești sunt la îndemâna unor ținte semnificative din punct de vedere operațional, cum ar fi în apropiere de Chasiv Yar.

Până în iunie 2024, este probabil ca Ucraina să se afle într-o poziție operațională mult mai bună, în ciuda întârzierilor în ceea ce privește sosirea asistenței de securitate americane pe front, iar comandamentul militar rus va lua probabil în considerare posibilitatea stabilirii unor schimbări semnificative în ceea ce priveşte planificarea unei ofensive pe scară largă pe care intenționează să o lanseze în iunie, deși este posibil ca aceasta să continue așa cum a fost planificată.

În ultimele luni, din cauza incertitudinii legate de reluarea asistenței americane pentru Ucraina, ISW a luat în considerare o serie de rezultate, de la cele mai favorabile la cele mai periculoase.

ISW va reduce probabil acest interval în lunile următoare, pe măsură ce implicațiile de securitate ale asistenței occidentale acordate Ucrainei vor deveni mai clare, iar Kremlinul va decide cum să răspundă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel