Rușii anunță că dezvoltă o nouă versiune a sistemului de apărare antiaeriană “Tor”

Ionel Copcea |
Data publicării:

Adjunctul directorului general al uzinei electromecanice ruse Kupol din Izhevsk, Vyacheslav Kartashov, a declarat, pe 19.06.2022, că specialiștii întreprinderii au început dezvoltarea unei noi versiuni a sistemului de apărare antiaeriană de tip Tor, al cărui software va permite distrugerea țintelor aflate la joasă asltitudine.

,,Am început să dezvoltăm un nou modul, care va include noi soluții tehnice, testate deja în Arctica. Vom folosi muniție dublă și un software nou, pe care l-am testat în timpul tragerilor asupra țintelor aflate la joasă altitudine. Corpul sistemului va fi unul nou, mult mai ușor. Este vorba despre singurul sistem de apărare antiaeriană care poate fi transportat cu elicopterul, pe o platformă externă. Nu mai există sisteme similare de apărare antiaeriană în lume”, a declarat Kartashov în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Zvezda.

Tor este, potrivit producătorului rus, un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, destinat pentru acoperirea primelor eșaloane ale marilor unități de forțe terestre împotriva atacurilor cu rachete de croazieră și antiradiolocație, bombe de aviație, avioane, elicoptere și drone, inclusiv cele combinate în roiuri. Sistemul este capabil să controleze spațiul aerian indicat și să doboare în mod independent toate țintele aeriene care nu sunt recunoscute de sistemul de identificare “amic-inamic”.

Sistemul de apărare antiaeriană Tor folosește 16 rachete cu lansare verticală, care au o bătaie de 12 kilometri în distanță și 10 kilometri în altitudine. Radarul sistemului permite detectarea aparatelor de zbor construite cu întrebuințarea tehnologiei de reducere a vizibilității de radiolocație.

Una dintre cele mai recente modificări ale sistemului, Tor-M2U, i-ar permite acestuia să detecteze și să urmărească peste 40 de ținte și să lovească simultan patru dintre acestea, lansând patru rachete la o salvă. Cea mai recentă versiune a sistemului de apărare antiaeriană este Tor-M2KM., care există și în versiunea arctică Tor-M2DT, bazată pe transportul pe șenile cu două legături DT-30.

Comentariul autorului: Probabil, noua versiune a sistemului rusesc de rachete antiaeriene de tip Tor va fi dezvoltată în baza lecțiilor învățate în conflictul cu Ucraina.

După câte se pare, militarii ruși au avut probleme cu distrugerea rachetelor care zboară la joasă altitudine, în special pe porțiunea finală a traiectului de zbor. Acest lucru este valabil inclusiv pentru navele de luptă rusești, care au fost lovite cu rachete de acest gen. Din această cauză, pentru navele de patrulare Proiect 22160 ale Flotei ruse din Marea Neagră s-a luat decizia dotării cu sisteme Tor-M2KM, ancorate pe helipadul navelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel