SUA vor să coopereze cu Rusia pentru a face lumea mai sigură, dar va răspunde dacă Moscova se comportă agresiv

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Sursa Foto: Tiwtter Antony Blinken
Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Sursa Foto: Tiwtter Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au dat asigurări miercuri în Islanda, cu ocazia primei lor întrevederi, că sunt gata să coopereze, schimbând în acelaşi timp avertismente puternice ce reflectă diferenţele majore dintre cele două ţări rivale, informează joi AFP.

Unul din subiectele discuţiei bilaterale, organizată la Reykjavik în marja reuniunii Consiliului Arctic, a vizat confirmarea organizării viitoare a unui summit între preşedintele american şi omologul său rus.

Rusia este pregătită să discute cu SUA tot felul de probleme dacă dialogul este onest, a asigurat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

"Suntem gata să discutăm toate problemele, fără excepţie, cu condiţia ca discuţia să fie onestă (...) şi să se bazeze pe respect reciproc", a declarat Lavrov în timpul întâlnirii bilaterale cu omologul său american Anthony Blinken.

În pofida numeroaselor divergenţe,"viziunea noastră este aceea că, dacă liderii Rusiei şi ai Statelor Unite pot lucra cooperând, ... lumea va fi un loc mai sigur", a declarat secretarul de stat american reporterilor la Reykjavik.

"Urmărim o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia, credem că este bine pentru poporul nostru, este bine pentru poporul rus şi este cu adevărat bine pentru lume", a subliniat Antony Blinken, potrivit Agerpres.

Statele Unite vor să coopereze cu Rusia pentru a face lumea mai sigură, dar vor răspunde dacă Moscova se comportă agresiv, a mai declarat Antony Blinken.

"Dacă Rusia se comportă în mod agresiv la adresa noastră, a partenerilor sau a aliaţilor noştri, vom răspunde", a avertizat şeful diplomaţiei americane.

"Abordările noastre sunt foarte diferite atunci când vine vorba de analiza situaţiei de pe scena internaţională", dar "cel mai important lucru este că încercăm să folosim la maximum posibilităţile diplomatice şi apreciez foarte mult că faceţi dovada unei asemenea voinţă', s-a adresat Serghei Lavrov omologului american, adăugând:"Puteţi conta întotdeauna pe reciprocitatea noastră în această privinţă".

Dintr-un alt punct de vedere, în timp ce Antony Blinken pare să urmărească să facă din Arctica, noua miză geopolitică aflată în centrul reuniunii regionale de miercuri şi joi din capitala islandeză, un laborator pentru o cooperare ţintită, care să vizeze provocări comune precum combaterea încălzirii globale, Serghei Lavrov a ales o abordare mai contondentă, care nu este menită să îmblânzească atmosfera din relaţia bilaterală.

"Este clar pentru toată lumea, de multă vreme, că acestea sunt pământurile noastre, teritoriul nostru", a declarat luni Serghei Lavrov despre nordul îndepărtat, apărând astfel ceea ce consideră a fi un teritoriu rusesc şi denunţând în special tendinţele "ofensive" ale Occidentului prin intermediul NATO şi al Norvegiei.

"Activitatea militară" a Rusiei în Arctica este "perfect legală şi legitimă", a mai argumentat ministrul rus de externe.

Avertismentul rus a determinat în mod inevitabil un răspuns din partea secretarului de stat Antony Blinken, care a cerut marţi evitarea unor astfel de declaraţii, dar şi o militarizare a Arcticii, un teritoriu vast situat în jurul Polului Nord, cu condiţii climatice extreme, dar bogat în resurse naturale.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel