Rusia vinde vechituri împachetate frumos. Moscova vrea să vândă Indiei trei submarine modernizate din clasa Kilo

S.I. Catalin |
Data publicării:

Până de curând, Marina Indiană opera 10 submarine din clasa Sindhughosh / Kilo, achiziționate de la Uniunea Sovietică [apoi din Rusia], precum și alte 4 submarine aparținând clasei Shishumar, construite după modelul clasei Type 209 al constructorului naval german ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

În 2013, INS Sindhurakshak, un submarin din clasa Kilo, având 18 marinari indieni la bord s-a scufundat în portul de la Mumbai după o explozie și un incendiu. Și asta, la trei ani după ce a fost deja ''victima'' unui incendiu cauzat de o baterie defectă. Repararea și modernizarea acestei nave a fost apoi încredințată companiei ruse Zviezdotchka. În plus, marina indiană a vândut în 2019 un submarin din clasa Kilo - INS Sindhuvir – către Myanmar (Birmania). Aceasta înseamnă că, în prezent, India mai dispune de 8 submarine din clasa Kilo.

Dar, în același timp, au fost puse în funcțiune două noi submarine cu propulsive convenţională, respectiv INS Kalvari și Khanderi, două dintre cele șase submarine comandate în baza unui contract de 3,2 miliarde USD semnat cu Naval Group în octombrie 2005, în cadrul programului submarin India 75.

În plus, pentru a înlocui submarinele din clasa Kilo și cele 4 submarine Type 209, Marina Indiană a lansat un alt program de înzestrare, cunoscut sub numele de ''Proiect 75i". Acest program de înzestrare prespune achiziţionarea a altor şase submarine cu propulsie anaerobă [AIP].

Cinci mari producători concurează în prezent pentru a intra în posesia contractelor pentru construirea celor şase submarine, aceştia fiind: compania spaniolă Navantia [cu submarine S-80 Plus], compania germană TKMS [cu submarine Type 214], compania sud-coreeanul Daewoo [cu submarine KSS-III], compania rusă Rosoboronexport [submarine clasa „Love"] și compania franceză Naval Group, care ar fi făcut două oferte, una bazată pe o clasa de submarine Scorpene îmbunătățită, cealaltă pe conceptul SMX 3.0, prezentat în 2016 la Euronaval.

Acestea fiind spuse și, conform rapoartelor mass-mediei din India, Rusia intenționează să recurgă la ''un joc de poker''. De fapt, compania rusă JSC United Shipbuilding Corporation [USC] a propus New Delhi achiziționarea a trei submarine din clasa Kilo modernizate și actualizarea altor trei submarine tot din clasa Kilo- utilizate în prezent de Marina indiană - pentru a mai putea fi operaționale încă cel puțin 10 ani. Această ofertă, numită „3 + 3", s-ar ridica la aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

Această propunere ar fi trebuit să fie prezentată la o reuniune a Comisiei interguvernamentale India-Rusia privind cooperarea tehnico-militară, care urma să se desfăşoare la începutul acestui an, dar a fost amânată din cauza epidemiei Covid-19.

Având un deplasament de 3.000 de tone, submarinele din clasa Kilo se pot scufunda la o adâncime de maxim 300 de metrii și pot naviga cu o viteză de 18 noduri. Una dintre cele mai interesante capabilități ale acestor submarine se referă la capacitatea lor de a lansa rachete de croazieră 3M-14E Club-S [Kalibr].

Dacă oferta rusă va fi acceptată de New Delhi, atunci Marina Indiei ar avea 6 submarine modernizate din clasa Kilo, iar programul de înzestrare militară 75I ar fi suspendat pentru o perioadă de timp, precizează Opex 360.

Amintim că, anul trecut, India a semnat un acord în valoare de trei miliarde de dolari pentru închirierea pe 10 ani a unui submarin rusesc cu propulsie nucleară, al treilea din flota sa militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel