Rusia va testa noile aruncătoare de flăcări TOS-2

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 21.08.2020, în cadrul unei ședințe a Colegiului Ministerului Apărării, că Federația Rusă va testa noile aruncătoare de flăcări grele de tip TOS-2 la exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020.

“Până la sfârșitul anului, este planificată livrarea la trupe a noilor sisteme de aruncătoare de flăcări grele de tip TOS-2, care sunt mai puternice decât predecesoarele lor și au o bătaie crescută. Trageri practice cu întrebuințarea sistemelor TOS-2 vor fi efectuate în cadrul exercițiului strategic Caucaz-2020”, a precizat Șoigu.

“Aceste sisteme vor crește în mod semnificativ posibilitățile de luptă ale grupărilor de trupe pe direcțiile strategice”, a spus ministrul rus al apărării.

Pe 24 iulie, șeful companiei de stat Rostekh, Serghei Chemezov, a declarat că noile sisteme de aruncătoare de flăcări grele Tosochka (TOS-2) se află în etapa finală a testelor. Potrivit precizărilor sale, pentru aceste sisteme au fost dezvoltate noi muniții moderne, inteligente. Acesta a menționat că, deocamdată, nu se intenționează livrarea sistemelor Tosochka la export.

 

Diferențe între TOS-2 și TOS-1 - TOS-1A

 

Referindu-se la deosebirile dintre sistemul TOS-2 și predecesoarele sale TOS-1 și TOS-1A, Chemezov a spus că “acest sistem este instalat pe un șasiu pe roți și nu mai are nevoie de un vehicul suplimentar de transport și încărcare. Muniția este încărcată în instalația de lansare cu ajutorul unei macarale situate direct pe vehiculul de luptă. Acest lucru îi conferă sistemului versatilitate și autonomie. De asemenea, mașina este dotată cu un sistem de protecție radioelectronică împotriva armamentelor de precizie”.

Anterior, adjunctul directorului general al concernului Tekhmash, Aleksandr Kochkin, declarase că armata rusă ar putea primi noile sisteme pentru exploatare experimentală în anul 2020.

În prezent, în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse se află sisteme grele de aruncătoare de flăcări TOS-1 Buratino și TOS-1A Solntsepek. Reprezentanții ruși au informat despre întrebuințarea sistemelor grele de aruncătoare de flăcări în timpul conflictului armat din Siria.

Sistemul Solntsepek a fost dezvoltat în anul 2001, pe șasiul tancului T-72. Acesta este destinat pentru sprijinirea cu foc a subunităților de infanterie moto și tancuri, distrugerea structurilor și clădirilor, precum și dezactivarea vehiculelor ușor blindate și auto ale adversarului.

Comentariul autorului: Noul sistem de aruncătoare de flăcări TOS-2 este destinat Trupelor de Protecție RCB (de radiații, chimică și biologică) din cadrul Forțelor Terestre. Acesta a fost prezentat pentru prima dată la Parada militară de la Moscova din 24 iunie 2020, la care au participat nouă sisteme TOS-1A Solntsepek și patru TOS-2 Tosochka.

Despre dezvoltarea noului sistem s-a aflat în vara anului 2017, la salonul aerocosmic internațional MAKS-2017. Achiziționarea acestuia pentru armata rusă este prevăzută în Programul de stat pentru înzestrare pentru perioada 2018-2027.

TOS-2 este echipat cu un sistem automatizat de conducere a focului, precum și cu mijloace moderne de navigație, comunicații și control.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel