Rusia va producere în serie tancul amfibiu ușor Sprut-SDM1, care a fost testat în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul unui raport anual, corporația de stat Rostec din Federația Rusă a informat că tancul amfibiu ușor de tip Sprut-SDM1 a fost testat, cu succes, în Marea Neagră.

“Pe parcursul primei etape de teste pe mare, tancul Sprut-SDM1, creat de Kurganmashzavod, și-a demonstrat calitățile de navigație și a confirmat posibilitatea transportării cu ajutorul navelor mari de desant”, se arată în raportul publicat pe site-ul corporației și citat de agenția de presă Interfax.

Tancul amfibiu ușor Sprut-SDM1 a fost dezvoltat în interesul Trupelor de Desant Aerian ale Federației Ruse și nu este inferior ca putere de foc față de tancurile T-80 și T-90. În ceea ce privește mobilitatea pe uscat și pe apă, tancul est la nivelul mașinii de luptă a desantului BMD-4M”, se mai precizează în raport.

Directorul industrial al grupului de armamente al Rostec, Bekhan Ozdoev, a declarat că, în anul 2022, Kurganmashzavod intenționează să înceapă producerea tancurilor Sprut-SDM1 pentru Trupele de Desant Aerian. Acesta a menționat că testele de stat ale tancului erau planificate să se finalizeze în primul trimestru al anului 2022.

În raportul anual al Rostec se face referire și la domeniile de dezvoltare ale concernului Uralvagonzavod, amintindu-se de livrarea în serie a sistemelor de artilerie avansate Derivatsia-PVO, Magnolia, Phlox și Drok, precum și despre pregătirile pentru producerea tunurilor de artilerie autopropulsate Koalitsiya-SV și Malva.

Comentariul autorului: Pe lângă livrările către Trupele de Desant ale Federației Ruse, tancul Sprut-SDM1 este avut în vedere și pentru furnizarea la export, pe piețele din India, Asia și Orientul Apropiat.

Acesta este dotat cu un tun cu calibrul de 125 de milimetri, iar armamentele sale includ muniție explozivă, cumulativă cu fragmentație și perforantă, precum și muniție cu detonare la distanță. Tancul poate distruge ținte la o distanță de până la cinci kilometri, are un echipaj format din trei militari și poate atinge o viteză de 70 de kilometri pe oră pe uscat și de 10 kilometri pe oră pe apă.

Noul tanc amfibiu ușor Sprut-SDM1 este capabil să deplaseze aproximativ 500 de kilometri fără realimentare. Acesta poate fi transportat cu nave mari de desant și cu avioane militare de transport și poate fi desantat prin parașutare și prin debarcare, cu echipajul în interiorul mașinii.

Ținând cont de faptul că tancul a fost testat în Marea Neagră, este foarte probabil ca acesta să fie livrat cu prioritate Diviziei 7 Desant-Asalt din Novorossiysk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel