Rusia va accelera testarea rachetei Zircon pentru introducerea acesteia în dotare în prima jumătate a anului 2022

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 04.03.2021, citând o sursă importantă din cadrul Complexului Militar Industrial, că reprezentanții ruși au adoptat decizia de accelerare la maximum a testării rachetei hipersonice cu bazare navală de tip Zircon, care se va realiza, în paralel, de pe o navă de suprafață și de pe un submarin.

“Fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord va efectua în acest an două lansări ale rachetei Zircon în cadrul testelor constructive de zbor și până la patru lansări ca parte a testelor de stat”, a declarat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, în paralel, va începe testarea rachetei Zircon și de pe submarinul Severodvinsk al Flotei de Nord. “Se presupune că submarinul va efectua până la patru lansări, din care prima de la suprafața apei, iar următoarele din imersiune. Prima lansare va avea loc cel mai devreme în luna iunie”, a menționat sursa.

“În funcție de rezultatele testelor efectuate de cele două platforme purtătoare, este planificată introducerea noii rachete în dotarea Forțelor Navale în prima jumătate a anului 2022”, a concluzionat sursa.

Anterior, o altă sursă a declarat pentru agenția Tass că programul de testare a rachetei Zircon în anul 2020 a fost îndeplinit cu succes și în volum complet. Astfel, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov au fost efectuate trei lansări, din care două asupra unor ținte navale și una împotriva unei ținte terestre.

După cum a precizat aceasta, bătaia rachetei va fi de aproape 1.500 de kilometri împotriva țintelor terestre și ceva mai mică în cazul țintelor navale.

Potrivit planurilor inițiale, racheta hipersonică Zircon trebuia să fie introdusă în dotare în anul 2023.

Comentariul autorului: Probabil, partea rusă accelerează testarea și introducerea în înzestrare a rachetei hipersonice Zircon pe fondul tensionării relațiilor cu SUA și NATO. Alături de racheta hipersonică cu bazare aeriană Kinzhal, aceasta este considerată un mijloc esențial al forțelor de descurajare non-nucleară.

În plus, Rusia a început dezvoltarea unei noi rachete hipersonice, Gremlin, cu bazare aeriană. Aceasta va avea dimensiuni mai mici decât Kinzhal și va fi amplasată în compartimentele interne ale avioanelor de vânătoare Su-57 și ale dronelor grele de atac S-70 Okhotnik.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel