Rusia transformă Crimeea în bază militară cu facilităţi nucleare - ''Cartea Albă'' a Serviciului de Informații Externe din Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia mărește în mod constant capacitățile de luptă ale forţelor sale armate, staţionate ilegal în Crimeea ocupată, crește numărul acestora și le înarmează cu noi tipuri de arme şi creează condiții pentru consolidarea potențialului său nuclear în regiune, se precizează în cel mai recent document de planificare strategică al Serviciul de Informații Externe din Ucraina, SZRU.

Pe 24 ianuarie, de ziua aniversară a Serviciului de Informații Externe din Ucraina, SZRU, a fost publicat cel mai recent document de planificare strategică, numit ’’Cartea Albă 2021’’.

Cartea Albă prezintă evaluările pe care SZRU le face asupra celor mai importante amenințări externe de securitate, la adresa statului Ucraina,  în domeniile: politica externă, economic, informațional, dar și în alte domenii. Accentul fiind pus pe sursa acestor amenințări, şi anume Rusia.

Serviciul de Informații Externe din Ucraina precizează că guvernul de la Moscova nu a luat în considerare niciodată dezvoltarea economiei din Crimeea, în ciuda declarațiilor susţinute. Prin creșterea numărului de soldați în peninsulă ocupată și crearea condițiilor pentru consolidarea potențialului său nuclear în zonă, Kremlinul intenționează să facă din Rusia o putere dominantă în Regiunea Mării Negre.

Citeşte şi: Armata ucraineană a avut în 2014 un plan pentru a împiedica anexarea Crimeii, dar acesta nu a fost pus în practică

Rusia a creat în Crimeea o armată puternică, formată din peste 32.500 de oameni, acoperind, astfel, componenta terestră, aeriană și maritimă. Partea rusă creează condiții pentru desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul ocupat temporar din Pensula Crimeea, deoarece de-a lungul timpului a întreprins lucrării de modernizare a infrastructurii nucleare. Potrivit documentului SZRU, interesul Rusiei pentru modernizarea infrastructurii şi facilitaţilor nucleare din Pensula Crimeea, face ca acest lucru să constituie o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei.

 

Să nu uităm de anul 2015. Rusia declară că este dispusă şi are dreptul să instaleze arme nucleare în Crimeea

 

Pentru a nu lăsa loc de interpretări asupra semnalului de alarmă pe care SZRU îl trage cu privire la demersurile Rusia de a transforma Crimeea într-o bază militară cu facilităţi nucleare, trebuie amintit că, încă din 2015, mai mulţi oficiali ruşi au susţinut că în peninsulă se pot amplasa arme nucleare.

,,Crimeea va sprijini amplasare armelor nucleare pe teritoriul său odată ce o astfel de decizie va fi luată la Moscova. Dacă un astfel de ordin vine de la comandantul nostru șef, îl vom sprijini'', a declarat pentru agenția propagandistică de știri Sputnik, în 2015, preşedintele administrației de ocupație din Crimeea, Serghei Aksionov.

Toto în acelaşi an, un înalt oficial al Ministerului rus de Externe a declarat că Rusia are dreptul să plaseze arme nucleare în Peninsula Crimeea.

„În mod firesc, Rusia are dreptul de a instala arme nucleare în orice regiune de pe teritoriul său, dacă consideră că este necesar. Susținem că avem un astfel de drept, deși Kievul are o opinie diferită în această privință", declara, la momentul respectiv, șeful Departamentului pentru Neproliferare Nucleară și Controlul Armelor, Mikhail Ulianov.

 

Modernizarea infrastructurii militare şi a facilitaţilor nucleare din Crimeea, o ameninţare de securitate tot mai des evocată

 

De amintit ca, în cadrul unei emisiuni difuzate pe 14 noiembrie 2020, secretarul adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Serhiy Krivonos, a declarat că “Rusia ar putea avea arme nucleare pe teritoriul Crimeei”.

Krivonos a explicat, la momentul respectiv, că Federația Rusă are un mare potențial pentru depozitarea și desfășurarea armelor nucleare în Crimeea: ,,Încă din perioada sovietică, au existat mai multe facilități care au fost folosite pentru depozitarea armelor nucleare. Una dintre acestea este așa-numita Feodosia-13, acum satul Krasnokamyanka.”

Citeşte şi: General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea

În această localitate, susținea Krivonos, se află o mare bază de depozitare la care s-a lucrat timp de 6 ani, de la începutul anilor 1950, care are aproximativ 30 km de tuneluri de dimensiunea unui metrou și care a aparținut Direcției 12 a Ministerului Apărării al URSS, responsabilă de armamentul nuclear. Ultimele piese de armament din bază au fost retrase la mijlocul anilor '90, iar instalațiile au fost parțial conservate și în mare parte furate.

,,Conform informațiilor noastre, după anexarea Crimeei, Rusia a început să efectueze anumite lucrări la aceste facilități", a precizat Krivonos.

De asemenea, oficialul ucrainean a declarat că o altă bază militară din Crimeea unde ar putea fi staționate armament nuclear este baza navală din Balaklava, utilizată de submarinele rusești.

Conform informațiilor publicate în ’’Cartea Albă 2021’’, aproape toate sistemele de rachete antiaeriene cu capacitate nucleară din perioada sovietică au fost introduse în serviciul forţelor armate din Crimeea. Pe fondul re-echipării în curs a acestor sisteme de rachete sol-aer cu rachete moderne, noi sisteme de rachete au fost puse în funcțiune. 

Astfel de lansatoare acoperă deja cea mai mare parte a Mării Negre. De asemenea, Rusia a desfășurat în Crimeea avioane și nave militară care pot fi echipate cu arme nucleare ( diferite tipuri de rachete n.a).

,,Demersurile Rusiei de a implementa sisteme de apărare aeriană în Crimeea anexată, de a moderniza Flota Rusă de la  Marea Neagră și de a desfășura nave cu rachete de croazieră, cum ar fi Kalibr-NK și Kalibr-PL, demonstrează planurile Moscovei de a-și asigura propriile capacități de control a accesului atât în ​​Marea Neagră, cât și în Mediterana”, se mai precizează în documentul de planificare strategică al SZRU.

Mai mult, planurile Rusiei de a dezvolta și utiliza arme nucleare tactice, inclusiv pe teritoriul ocupat temporar din Crimeea, „permit Kremlinului să crească presiunea asupra comunității internaționale și să domine agresiv teatrele de operațiuni din Marea Neagră, Marea Mediterană şi Europa.

Un astfel de comportament din partea Kremlinului, spune Cartea albă, reprezintă o amenințare nu numai pentru securitatea și interesele naționale ale Ucrainei, ci și pentru cele ale partenerilor strategici ai acesteia.

,,Rusia transformă treptat și cuprinzător Crimeea într-o mare bază militară, luând în considerare toți factorii necesari, inclusiv dimensiunea socială. Structura demografică din peninsulă este modificată. Tătarii din Crimeea, ca parte ‘’’neloială” a populației, sunt fiind împins în mod deliberat spre Ucraina sau Turcia, prin manipularea politicilor de ajutor social, în timp ce armata și familiile lor sunt transformate într-o bază socială a puterii ocupante", relatează SZRU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel