General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

Rusia a apelat de mult la metode hibride în Peninsula Crimeea, prin finanțarea unor grupării criminale și retragerea, inclusiv prin notificări false, a tuturor activelor întreprinderilor din Crimeea, a precizat Yulia Laputina, general-maior al Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU).

Ministrul Ucrainei pentru Drepturile Veteranilor (Ministry for Veterans Affairs), general-maior al Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU), Yulia Laputina, a precizat recent, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că amenințarea Rusiei a existat cu mult înainte de izbucnirea războiului din Donbas și a ocupării Crimeei, care fusese raportată, începând cu anul 2008, de direcţiile de contraspionaj către administraţiile prezidenţiale ucrainene.

Rusia a apelat de mult la metode hibride și și-a stabilit agenda pentru Peninsula Crimeea prin finanțarea unor grupări criminale și retragerea activelor financiare din Crimeea prin notificări false.

,,Rusia a început să folosească diverse metode hibride, așa cum se spune acum. Aceasta este distrugerea resurselor financiare din Crimeea, au fost efectuate operațiuni de retragere, inclusiv prin notificări false, a tuturor activelor întreprinderilor din Crimeea şi transferarea lor în Rusia'', a spus Laputina.

SBU a creat apoi un grup operativ de investigații, care „a făcut totul pentru a opri astfel de acțiuni” împotriva suveranității Ucrainei. În acel moment, Laputina lucra la unitatea Alpha a SBU, precizează Radio Europa Liberă.

,,Am reținut criminali înarmați. Acestea erau bande, s-ar putea spune, cu arme, cu bani pentru a efectua operațiuni împotriva Ucrainei. Era evident că, chiar dacă atunci reuşeam să oprim tot ce se făcea împotriva Ucrainei, trebuia să oferim „granții”, astfel încât alte încercări mai eficiente ale Rusiei să nu poată avea loc”, a adăugat Yulia Laputina.

Ofițerii de informații au raportat, din anul 2008, foștilor președinți ai Ucrainei, Viktor Iușcenko și Viktor Ianukovici că Rusia încearcă să-şi sporească influența în zonă.

,,Ofițerii ucraineni de contrainformații, în timpul mandatelor tuturor liderilor, au scris rapoarte privind amenințările [Rusiei] pe baza anumitor date și informații, a susţinut general-maiorul SBU.

Unul dinte aceste rapoarte, elaborat în perioada 2008-2009, atenționa că există o amenințare reală în ceea ce priveşte o acţiune de secesiune în Crimeea. 

,,Din păcate, s-a întâmplat că a existat o schimbare de guvernare către o direcţie pro-rus și nimeni nu a acordat atenție acestui raport. Și chiar am elaborat soluţii cu privire la modul în care acțiuni [în Crimea n.a] ale serviciilor rusești de informații pot fi neutralizare'', a mai spus Yulia Laputina.

 

Ocuparea şi anexarea Crimeei de către Rusia


Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 după ce trupele sale au ocupat peninsulă. A fost organizat un referendum ilegal – nerecunoscut la nivel internaţional nici până la acesta data – pentru că cetăţenii care locuiau în Crimeea să decidă alipirea acesteia la Rusia. Autoritățile de facto din Crimeea au precizat atunci că aproximativ 96,77% din populația din Crimeea a votat pentru alipirea la Rusia.

La 18 martie 2014, așa-numitul acord privind alipirea Crimeei și a orașului Sevastopol la Rusia a fost semnat la Kremlin. Occidentul nu a recunoscut anexarea şi ca răspuns au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei.

 

 



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel